Αλλαγή πλεύσης για τον OPEC

Αλλαγή πλεύσης για τον OPEC

137
Αλλαγή πλεύσης για τον OPEC

Η παραγωγή πετρελαίου από τα κράτη-μέλη του OPEC αυξήθηκε σε υψηλά επταμήνου τον περασμένο Νοέμβριο, κυρίως λόγω της ανάκαμψης της λιβυκής παραγωγής.

Η παραγωγή από τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες που συμμετέχουν στον OPEC, συμπεριλαμβανομένων των Λιβύης, Βενεζουέλας και Ιράν, που εξαιρούνται από τις περικοπές στην παραγωγή, ανήλθε στα 25,07 εκατ. βαρέλια/ημέρα κατά μέσο όρο τον Νοέμβριο, σημειώνοντας αύξηση 800.000 βαρελιών/ημέρα σε σχέση με τον Οκτώβριο.

H παραγωγή της Λιβύης ανέκαμψε σχετικά γρήγορα μετά την κατάπαυση πυρός στη χώρα, ενώ η παραγωγή και οι εξαγωγές της Βενεζουέλας τον Νοέμβριο αυξήθηκαν επίσης. Οι περισσότερες χώρες του OPEC συμμορφώθηκαν πλήρως με τα επίπεδα περικοπής που είχαν αποφασιστεί για τον Νοέμβριο. Μόνη εξαίρεση η Γκαμπόν, η οποία άγγιξε κατά 50% τον στόχο περικοπής πετρελαίου τον προηγούμενο μήνα.

Την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, ο OPEC+ κατέληξε σε συμφωνία για σταδιακή αύξηση της παραγωγής κατά 482.000 βαρέλια/ημέρα από τον Ιανουάριο του 2021. «Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας συμφωνίας, η τιμή πετρελαίου κινούνταν κατά μέσο όρο στα $40-45/βαρέλι. Υπενθυμίζω ότι τον Απρίλιο, που ήταν και ο πιο δύσκολος μήνας, η τιμή κατά μέσο όρο ήταν στα $26,6/βαρέλι. Τώρα τον Δεκέμβριο είναι στα $48-49/βαρέλι», σχολίασε ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αλεξάντρ Νόβακ, θέλοντας να τονίσει τη συμβολή των κορυφαίων πετρελαιοπαραγωγών χωρών στην ανάκαμψη των τιμών.

Η επόμενη συνεδρίαση του OPEC είναι προγραμματισμένη για τις 4 Ιανουαρίου 2021.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.