Άγιος Νικόλαος, ο προστάτης των ναυτικών

Άγιος Νικόλαος, ο προστάτης των ναυτικών

1939
Άγιος Νικόλαος, ο προστάτης των ναυτικών

Σήμερα εορτάζεται σε όλο τον χριστιανικό κόσμο η μνήμη του Αγίου-προστάτη των ναυτικών, του Αγίου Νικολάου, του «Θαλασσάρχη».

Στη αγιορείτικη μονή Σταυρονικήτα, η οποία επίσης εορτάζει σήμερα, βρίσκεται η θαυματουργή ψηφιδωτή εικόνα του Αγίου Νικολάου του Στρειδά, της οποίας την ιστορία αξίζει να μάθουμε.

Ο θρύλος λέει ότι την εποχή της Εικονομαχίας οι μοναχοί έριξαν στη θάλασσα πολλές εικόνες της μονής, για να γλιτώσουν από τα χέρια των Εικονομάχων. Αιώνες μετά, το μοναστήρι κάηκε από κουρσάρους. Την εποχή της αναστύλωσής του, το 1553, οι μοναχοί ψαρεύοντας, ανέσυραν από τα βάθη της θάλασσας την εικόνα του Αγίου Νικολάου, με ένα στρείδι να έχει κολλήσει στο μέτωπο του Αγίου.

Προσπαθώντας να το αφαιρέσουν, είδαν με έκπληξη να αναβλύζει αίμα από το σημείο εκείνο. Το γεγονός αυτό έγινε αφορμή η εικόνα να θεωρηθεί θαυματουργή και το μοναστήρι να αφιερωθεί στον Άγιο Νικόλαο (ενώ αρχικά χτιζόταν στο όνομα του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου).

Η χριστιανική παράδοση έχει να διηγηθεί πλήθος θαυμάτων του Αγίου, ενώ είναι γνωστός για την ιδιαίτερη αγάπη του προς τα παιδιά, την προστασία των φτωχών και το φιλανθρωπικό του έργο. Λέγεται μάλιστα ότι την εποχή των διωγμών επί Διοκλητιανού εμψύχωνε τους Χριστιανούς, ενώ φυλακίστηκε και ο ίδιος, για να ελευθερωθεί επί Μεγάλου Κωνσταντίνου και να ανακτήσει τον αρχιεπισκοπικό του θρόνο.

Όλα τα πλοία του πολεμικού και εμπορικού μας ναυτικού φέρουν την εικόνα του Αγίου Νικολάου, ενώ σε κάποια πλοία (όπως το Θωρηκτό Αβέρωφ) υπάρχουν μικρά παρεκκλήσια αφιερωμένα σε αυτόν.

Φέτος, που όλος ο ναυτικός και ναυτιλιακός κόσμος δοκιμάζεται, ας ευχηθούμε ο Άγιος Νικόλαος να χαρίζει υγεία, ασφάλεια και καλές θάλασσες στους ναυτικούς και να τους αξιώσει να βρεθούν σύντομα κοντά στις οικογένειές τους.

Χρόνια Πολλά!

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.