Άνθρακας: Η συμφωνία που φέρνει τα πάνω κάτω

Άνθρακας: Η συμφωνία που φέρνει τα πάνω κάτω

317
Άνθρακας: Η συμφωνία που φέρνει τα πάνω κάτω

H Kίνα αναμένεται να αγοράσει θερμικό άνθρακα αξίας $1,467 δισ. από την Ινδονησία το επόμενο έτος, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Indonesian Coal Mining Association (APBI) την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου.

Η συμφωνία υπεγράφη μεταξύ της APBI και της China Coal Transportation and Distribution Association. Στην ανακοίνωσή της η APBΙ τονίζει ότι με την εν λόγω συμφωνία θα υπάρξει αύξηση των ινδονησιακών εξαγωγών άνθρακα στην Κίνα κατά 200 εκατ. τόνους το 2021.

Η Ινδονησία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας θερμικού άνθρακα του κόσμου, έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας για την προώθηση των εξαγωγών άνθρακα στη Νοτιοανατολική Ασία, ιδίως στο Βιετνάμ, καθώς οι εξαγωγές προς την Κίνα έχουν καταγράψει μείωση.

Κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2020, οι κινεζικές εισαγωγές θερμικού άνθρακα από την Ινδονησία παρουσίασαν πτώση 24,5%, στους 86,88 εκατ. τόνους, σε σχέση με τους 115,03 εκατ. τόνους το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι η εν λόγω κίνηση της Κίνας συνιστά απόρροια των εμπορικών διενέξεων με την Αυστραλία, η οποία αποτελεί έναν παραδοσιακό προμηθευτή άνθρακα για τον ασιατικό γίγαντα. Μένει, τέλος, να φανεί πώς θα επηρεαστεί η ζήτηση σε τονομίλια για τα bulkers από το επόμενο έτος, δεδομένου ότι η Ινδονησία είναι πιο κοντά στην Κίνα απ’ ό,τι η Αυστραλία.

Φωτό: Tom Fisk/Pexels

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.