Αυτοματοποίηση και εξ αποστάσεως επίβλεψη: Τεχνολογίες αιχμής στον Ατλαντικό

Αυτοματοποίηση και εξ αποστάσεως επίβλεψη: Τεχνολογίες αιχμής στον Ατλαντικό

117
Αυτοματοποίηση και εξ αποστάσεως επίβλεψη: Τεχνολογίες αιχμής στον Ατλαντικό

Ένα νέο λογισμικό βελτιστοποίησης, το οποίο έχει δημιουργηθεί και αναπτύσσεται από την εταιρεία ABB Marine & Ports, με την ονομασία OCTOPUS, υποστηρίζει την ανάπτυξη της εξ αποστάσεως επίβλεψης και συντήρησης παράκτιων αιολικών πάρκων.

Το πρόγραμμα αναπτύσσεται σε δύο διαφορετικές περιοχές του Ατλαντικού Ωκεανού, με την πρώτη περιοχή εφαρμογής να αφορά τα βόρεια παράλια της Πορτογαλίας και τη δεύτερη περιοχή να αφορά σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση από την ακτή του Viana do Castelo στην Πορτογαλία.

Το λογισμικό χρηματοδοτείται μέσω του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος ATLANTIS. Το τμήμα Marine & Ports της ABB συγκαταλέγεται στους βασικούς συνεργάτες του συνολικού προγράμματος, το οποίο υποστηρίζεται οικονομικά από το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης «Horizon 2020».

Το λογισμικό OCTOPUS παρέχει στους διαχειριστές των παράκτιων αιολικών πάρκων τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων και εξ αποστάσεως εκτέλεσης σημαντικών ενεργειών και έργων, που υποστηρίζονται από πλήθος σχετικών δεδομένων που αφορούν την εκάστοτε περίπτωση. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιείται τόσο ο χρόνος μεταφοράς από το λιμάνι στην εν πλω μονάδα όσο και ο απαιτούμενος χρόνος εργασίας επί της μονάδας.

Σε αυτό το πλαίσιο, μέσω του λογισμικού OCTOPUS, προς υποβοήθηση της λειτουργίας των μονάδων, θα είναι επίσης δυνατή η εξ αποστάσεως λειτουργία υποβρύχιων οχημάτων (ROV) καθώς και μη επανδρωμένων οχημάτων θαλάσσης και αέρος. Τα αποτελέσματα του προγράμματος θα διατεθούν από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πληροφοριών Έρευνας και Ανάπτυξης (CORDIS).

Φωτό: Nicholas Doherty/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.