Τα δυσοίωνα σενάρια για την κλιματική αλλαγή και η σχέση τους με...

Τα δυσοίωνα σενάρια για την κλιματική αλλαγή και η σχέση τους με τις εκπομπές άνθρακα

27
Τα δυσοίωνα σενάρια για την κλιματική αλλαγή και η σχέση τους με τις εκπομπές άνθρακα

Το Πανεπιστήμιο του Exeter προέβη σε μια όχι και τόσο ευρέως γνωστή επιστημονική εξακρίβωση: τα εδάφη αποτελούν δύο έως και τρεις φορές μεγαλύτερη «αποθήκη» άνθρακα σε σχέση με την ατμόσφαιρα.

Η αύξηση της θερμοκρασίας, επομένως, θα επισπεύσει την αποδέσμευση του άνθρακα από το έδαφος. Ενδεικτικά, σε μια επερχόμενη αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου, απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα η υπέρογκη ποσότητα των 230 δισ. τόνων άνθρακα. Η αποδέσμευση αυτού του υπερμεγέθους πόσου στην ατμόσφαιρα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες και δημιουργεί σημαντική αβεβαιότητα για τις μελλοντικές προβλέψεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Για να οπτικοποιήσουμε αριθμητικά το ποσό των 230 δισ. τόνων άνθρακα στην ατμόσφαιρα, αρκεί να αναλογιστούμε ότι το νούμερο αντιστοιχεί στις τετραπλάσιες από τις ήδη υπάρχουσες εκπομπές άνθρακα στην Αμερική και στις διπλάσιες από τις εκπομπές στην Κίνα τα τελευταία εκατό χρόνια.

Οι μελετητές επίσης ανέφεραν πως, βασιζόμενοι στην εφαρμογή των μέτρων της φιλοπεριβαλλοντικής

Συμφωνίας του Παρισιού, προβλέπουν σημαντική μείωση στον εκτιμώμενο αριθμό εκπομπών, στους 120 δισ. τόνους έναντι των 230 δισ. τόνων.

Φωτό: Johannes Plenio/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.