Π. Ξενοκώστας: Όραμα, η δημιουργία ενός οικοσυστήματος για τα ναυπηγεία

Π. Ξενοκώστας: Όραμα, η δημιουργία ενός οικοσυστήματος για τα ναυπηγεία

340
Π. Ξενοκώστας: Όραμα, η δημιουργία ενός οικοσυστήματος για τα ναυπηγεία

Οι βασικοί άξονες και καινοτομίες του ν. 4738/2020 «Ρύθμιση οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας» αναλύθηκαν, στην τηλεδιάσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, από τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Οικονομικών, Φώτη Κουρμούση.

Έμφαση δόθηκε και στο θέμα της αναγέννησης του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα και των συνεργειών που θα αναπτυχθούν με επιχειρήσεις του Πειραϊκού χώρου με συναφές αντικείμενο, καθώς, στις εργασίες του συμβουλίου, έλαβε μέρος και ο  πρόεδρος της ONEX, Πάνος Ξενοκώστας, αλλά και στις εξαγωγές με τον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΞ και πρόεδρο του Enterprise Greece, Ιωάννη Σμυρλή.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του επιμελητηρίου, στην παρέμβασή του, ο κ. Σμυρλής, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε επιγραμματικά στα εργαλεία που υπάρχουν για την υποστήριξη της παρουσίας των εξαγωγικών επιχειρήσεων στις αγορές, όταν αυτές ανοίξουν, ενώ τόνισε τη σημασία της έγκαιρης και σωστής προετοιμασίας.

Σχετικά με τις επενδύσεων αναφορά έκανε στο λιμάνι του Πειραιά και την επένδυση της COSCO, σημειώνοντας τη σημασία αλλά και το ρόλο, που αυτή μπορεί να διαδραματίσει συνδυαστικά, για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας στον Πειραϊκό χώρο. Ο κ. Σμυρλής, επίσης, κατέστη κοινωνός του προβληματισμού, που διακατέχει τον εμπορικό κόσμο, σχετικά με τις γραφειοκρατικές και άλλες διατυπώσεις, οι οποίες εμποδίζουν το επιχειρείν.

Το προσεχές διάστημα, το ΕΒΕΠ θα θέσει υπόψη του κ. Σμυρλή δέσμη προτάσεών του με επίκεντρο την προσέλκυση επενδύσεων.

Ο κ. Ξενοκώστας, αναφέρθηκε στην αναγέννηση του ναυπηγείου Νεώριο της Σύρου και ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. για την πρόθεση της ΟΝΕΧ να προχωρήσει κανονικά το σχέδιο εξυγίανσης των ναυπηγείων Ελευσίνας. Βασικός στόχος είναι, όπως είπε, αναλύοντας το όραμά του, τα ναυπηγεία να τεθούν «κάτω από την ίδια στέγη», καθώς, μόνο με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να επιτευχθούν οι κρίσιμες συνέργειες που απαιτούνται για μία δυναμική ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα. Μάλιστα υπενθύμισε ότι το ΕΒΕΠ έχει ταχθεί υπέρ της αναγέννησης του ναυπηγικού τομέα. Ο κ. Ξενοκώστας, διερμηνεύοντας τις διαθέσεις της αγοράς, έκανε επίσης λόγο για τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού «οικοσυστήματος» μέσα στο οποίο να συλλειτουργούν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται γύρω από τις ναυπηγοεπισκευές, γεγονός το οποίο επιδοκιμάστηκε.

Ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Οικονομικών, Φώτης Κουρμούσης, παρουσίασε βασικά σημεία του νόμου 4738/2020 και τη φιλοσοφία που τον διαπνέει, αλλά και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν τα επιμελητήρια προς τα μέλη τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτό: Ναυτικά Χρονικά

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.