Ασφαλείς ανακυκλώσεις πλοίων: Το στοίχημα της ΕΕ

Ασφαλείς ανακυκλώσεις πλοίων: Το στοίχημα της ΕΕ

218
Ασφαλείς ανακυκλώσεις πλοίων: Το στοίχημα της ΕΕ

Νέες εγκαταστάσεις ανακύκλωσης πλοίων πρόσθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 7η έκδοση της σχετικής Ευρωπαϊκής Λίστας.

Πιο συγκεκριμένα, στη λίστα προστέθηκαν δύο ευρωπαϊκές γιάρδες (μία στη Δανία και μία στη Νορβηγία) και δύο ακόμα στην Τουρκία. Με τις νέες προσθήκες, οι ιδιοκτήτες πλοίων σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα διαθέτουν ένα μεγαλύτερο εύρος επιλογών για να ανακυκλώσουν τα πλοία τους.

Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανακοίνωσή της, οι Ευρωπαίοι πλοιοκτήτες κατέχουν το 35% του παγκόσμιου στόλου και ένα μεγάλος μέρος αυτών των πλοίων διαλύεται υπό επιβλαβείς συνθήκες τόσο για τους εργαζομένους όσο και για το περιβάλλον.

Από τις 31 Δεκεμβρίου 2018, ο Κανονισμός EU Ship Recycling Regulation απαιτεί όλα τα ποντοπόρα πλοία σημαίας κράτους της ΕΕ να χρησιμοποιούν οδεύουν στο τέλος της εμπορικής τους ζωής σε εγκεκριμένες εγκαταστάσεις ανακύκλωσης, οι οποίες περιλαμβάνονται στην εν λόγω Ευρωπαϊκή Λίστα.

Η αναθεωρημένη λίστα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα πλοία αυτά ανακυκλώνονται σε ασφαλείς για τους εργαζομένους και το περιβάλλον εγκαταστάσεις, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ευρωπαϊκή Λίστα περιλαμβάνει πλέον 43 γιάρδες: 34 στην Ευρώπη, 8 στην Τουρκία και μία στις ΗΠΑ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.