Ευρωπαϊκές σιδηροδρομικές μεταφορές: Ενοποίηση όλων των διαδικασιών

Ευρωπαϊκές σιδηροδρομικές μεταφορές: Ενοποίηση όλων των διαδικασιών

108
Ευρωπαϊκές σιδηροδρομικές μεταφορές: Ενοποίηση όλων των διαδικασιών

Από τις 31/10/2020, η European Union Agency for Railways (ERA) αποτελεί το μοναδικό ευρωπαϊκό ελεγκτικό όργανο για σιδηροδρομικά οχήματα και χειριστές σιδηροδρομικής κυκλοφορίας. Ως γνωστόν, οι σιδηροδρομικοί οργανισμοί της Ευρώπης, λόγω των σημαντικών οικονομικών τους προβλημάτων αλλά και της σημασίας τους για την περιφερειακή ανάπτυξη, δεν είχαν ακολουθήσει το «φιλελεύθερο» μοντέλο που είχαν ήδη υιοθετήσει οι Βρυξέλλες για τις υπόλοιπες μεταφορές κυρίως εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας.

Η Ευρωπαία Επίτροπος Μεταφορών, Adina Vălean, επισήμανε ότι το συγκεκριμένο γεγονός είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη νέα τάξη πραγμάτων στις σιδηροδρομικές μεταφορές των κρατών-μελών της ΕΕ. Η άμεση υιοθέτηση από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ των νέων νομοθετικών πακέτων που αφορούν τους σιδηρόδρομους (γνωστών ως Fourth Railway Package) όχι μόνο θα απλοποιήσει σημαντικά τις διαδικασίες των κρατών-μελών, αλλά επιπλέον θα μειώσει τα συνολικά έξοδα των εμπορευματικών αποστολών που αφορούν τις σιδηροδρομικές ή συνδυασμένες μεταφορές εντός της Ευρώπης.

Με τον νέο ρόλο της, η ERA θα είναι υπεύθυνη για την ταυτοποίηση όλων των οχημάτων, για θέματα ασφαλείας και την έγκριση του European Rail Traffic Management System (ERTMS) σε όλα τα κράτη-μέλη. Σε αντίθεση με παλαιότερες πρακτικές, όπου οι διαδικασίες ακολουθούσαν τα εκάστοτε εθνικά πρότυπα, πλέον θα απαιτείται μόνο μία αίτηση για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του νέου οργάνου (μεταξύ των οποίων και η ταυτοποίηση οχημάτων). Μέσω του νέου ολιστικού εργαλείου της ERA με την ονομασία One-Stop Shop IT (OSS), απλοποιούνται οι συνολικές διαδικασίες προς όφελος των εταιρειών παροχής σιδηροδρομικών υπηρεσιών, μεταφορέων και αποστολέων εμπορευμάτων.

Φωτό: Alexei Chizhov/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.