Βενεζουέλα: Σε ιστορικά χαμηλά οι εξαγωγές πετρελαίου

Βενεζουέλα: Σε ιστορικά χαμηλά οι εξαγωγές πετρελαίου

77
Βενεζουέλα: Σε ιστορικά χαμηλά οι εξαγωγές πετρελαίου

Ιστορικό χαμηλό 359.000 βαρελιών την ημέρα κατέγραψαν οι πετρελαϊκές εξαγωγές της Βενεζουέλας για τον μήνα Οκτώβριο, με τους περισσότερους πελάτες της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της χώρας (PDVSA) να σπεύδουν να ολοκληρώσουν τις όποιες επιχειρηματικές εκκρεμότητες έχουν προκειμένου να αποφύγουν τις αμερικανικές κυρώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσιγκτον είχε ορίσει την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου ως διορία για την ολοκλήρωση των εμπορικών δραστηριοτήτων εταιρειών όπως η ιταλική Eni, η ισπανική Repsol και η ινδική Reliance Industries με τη Βενεζουέλα, προτού επιβάλλει κυρώσεις και σε αυτές.

Απουσών των παραπάνω και όχι μόνο εταιρειών, το πελατολόγιο της PDVSA έμεινε αρκετά περιορισμένο για τον Οκτώβριο, γεγονός που οδήγησε στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα εξαγωγών πετρελαίου.

Σύμφωνα με το Reuters, τον περασμένο μήνα αναχώρησαν από τους τερματικούς σταθμούς της PDVSA συνολικά 26 πλοία, ενώ τα 359.000 βαρέλια την ημέρα αποτελούν τον χαμηλότερο αριθμό εξαγωγών της πετρελαιοπαραγωγού χώρας σε μηνιαία βάση από το 1943.

Σημειώνεται ότι η PDVSA εξήγαγε συνολικά 381.000 βαρέλια την ημέρα για τον μήνα Ιούνιο, 388.000 τον Ιούλιο, ενώ, χάρη στη συνδρομή των πιο τακτικών

πελατών της, εξήγαγε 440.000 και 703.000 βαρέλια την ημέρα για Αύγουστο και Σεπτέμβριο αντίστοιχα. Κύριο προορισμό των εν λόγω εξαγωγών αποτέλεσαν χώρες της Ασίας, οι οποίες εισήγαγαν περίπου το 1/3 εξ αυτών.

Για την παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων, η Βενεζουέλα εγκαινίασε νέο κόμβο για τη μεταφορά πετρελαίου, κοντά στο νησί Borracha, στις ανατολικές ακτές της χώρας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.