Πλοία καύσης «πράσινου» υδρογόνου με τις ευλογίες της ΕΕ

Πλοία καύσης «πράσινου» υδρογόνου με τις ευλογίες της ΕΕ

280
Πλοία καύσης «πράσινου» υδρογόνου με τις ευλογίες της ΕΕ

Επιχορήγηση ύψους 8 εκατ. ευρώ έλαβε από την ΕΕ νορβηγική πρωτοβουλία για τη ναυπήγηση πλοίου καύσης περιβαλλοντικά ουδέτερου υδρογόνου. Το εν λόγω πλοίο θα μεταφέρει φορτία και θα προμηθεύει με υδρογόνο στρατηγικά σημαντικές περιοχές της ευρωζώνης.

Πρόκειται για το «Topeka», το οποίο θα λειτουργεί με μπαταρία ισχύος 1.000 kilowatts/ώρα καθώς και με ειδική κυψέλη υδρογόνου, γεγονός που θα το καθιστά περιβαλλοντικά ουδέτερο, απαλλαγμένο από εκπομπές άνθρακα.

Οι σχεδιαστές του πλοίου, οι οποίοι συνεργάζονται στο πλαίσιο του εγχειρήματος HyShip (πρωτοβουλία για την ανάπτυξη πλοίων καύσης περιβαλλοντικά ουδέτερου υδρογόνου), προσβλέπουν σε δύο κύριους στόχους: τη μεταφορά φορτίων μεταξύ των λιμένων της Νορβηγίας και την παράδοση περιβαλλοντικά ουδέτερου υδρογόνου σε αποθήκες καυσίμων κατά μήκος της ακτογραμμής της Νορβηγίας.

Το εν λόγω εγχείρημα χαίρει και της υποστήριξης του ενεργειακού κολοσσού Equinor, ο οποίος αναφέρει ότι το πλοίο θα αποτελέσει γέφυρα για την ομαλότερη και αποτελεσματικότερη ενεργειακή του μετάβαση.

Σημειώνεται ότι το «Topeka» δεν θα είναι το μοναδικό πλοίο που θα λάβει την υποστήριξη της ΕΕ, καθώς μέσω του HyShip αναμένεται να επιδοτηθεί και η ανάπτυξη φορτηγίδας εσωτερικών πλόων, ενός fast ferry και ενός μεγαλύτερου σε μέγεθος ποντοπόρου πλοίου.

Φωτό: www.wilhelmsen.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.