Νηογνώμονες κατά των περιφερειακών μέτρων της ναυτιλίας

Νηογνώμονες κατά των περιφερειακών μέτρων της ναυτιλίας

195
Νηογνώμονες κατά των περιφερειακών μέτρων της ναυτιλίας

Την αντίθεσή του με την πρόσφατη απόφαση του Global Maritime Forum να υποστηρίξει την επιβολή περιφερειακών μέτρων σχετικά με τη μείωση των εκπομπών άνθρακα από τη ναυτιλία γνωστοποίησε ο νηογνώμονας Lloyd’s Register.

Το Global Maritime Forum φιλοξένησε ένα διαδικτυακό «High-Level Meeting» την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια του οποίου έγιναν εκκλήσεις από τους συμμετέχοντες για την ανάπτυξη και την υποστήριξη περιφερειακών μέτρων προς εξάλειψη του περιβαλλοντικού αποτυπώματος από τη ναυτιλία.

Αντιτιθέμενος στην ιδέα υιοθέτησης περιφερειακών μέτρων, ο διευθύνων σύμβουλος του Lloyd’s Register, Alastair Marsh, δήλωσε: «Πιστεύουμε πως ένας παγκόσμιος κανονισμός για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη ναυτιλία, ο οποίος θα θεσπιστεί από τον ΙΜΟ, αποτελεί το καλύτερο για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στη ναυτιλία. Ο Lloyd’s Register δεσμεύεται να συνεργαστεί με όλους τους παίκτες της βιομηχανίας για τη μείωση κατά το ήμισυ των επιπέδων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου το 2050 σε σχέση με αυτές του 2008. Για να γίνει αυτό, πλοία μηδενικών εκπομπών θα πρέπει να εισέλθουν στον παγκόσμιο στόλο έως το 2030, καθώς και τα κατάλληλα καύσιμα και οι χερσαίες υποδομές, και υποστηρίζουμε ενεργά τους πελάτες μας για την επίτευξη αυτών των φιλοδοξιών».

Η επιβολή περιφερειακών μέτρων αποτελεί ένα είδος αντίδρασης απέναντι στην, κατά πολλούς, καθυστέρηση του ΙΜΟ να θεσπίσει ένα παγκόσμιο και καθολικό πλαίσιο κανόνων. Τα κανονιστικά πλαίσια σχετικά με τη διαχείριση του έρματος και την ανακύκλωση των πλοίων αποτελούν επιπλέον παραδείγματα τα οποία χρειάστηκαν αρκετό καιρό για να θεσπιστούν.

Την ίδια ώρα, η απόφαση της ΕΕ να συμπεριλάβει τη ναυτιλία στο Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών (EU ETS) έχει θορυβήσει σημαντικά τη βιομηχανία στο σύνολό της, η οποία πιστεύει πως η απόφαση αυτή θα καταστήσει το καθημερινό «modus operandi» αρκετά πιο πολύπλοκο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.