Διαρροή πετρελαίου στην Αρκτική

Διαρροή πετρελαίου στην Αρκτική

325
Διαρροή πετρελαίου στην Αρκτική

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε μέρος της επικράτειας της αυτόνομης περιοχής Νενέτσκι που βρίσκεται στην αρκτική περιοχή του Βόρειου Πόλου και συγκεκριμένα στην περιοχή των κοιτασμάτων Χαριαγκίνσκι, όπου το Σάββατο σημειώθηκε διαρροή πετρελαίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της τοπικής κυβέρνησης.

Στην περιοχή του ποταμού Κόλβα σε έναν ανενεργό αγωγό πετρελαίου προκλήθηκε αποσυμπίεση με αποτέλεσμα να υπάρξει διαρροή πετρελαίου. Οι τοπικές αρχές κήρυξαν μετά το περιστατικό αυτό σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης την περιοχή του δήμου της πόλης Ουσίνσκ της Δημοκρατίας Κόμι.

Σύμφωνα με τις ανακριτικές αρχές η διαρροή πετρελαίου σημειώθηκε στις 17 Οκτωβρίου κατά την διάρκεια τεχνικών εργασιών σε ένα ανενεργό τμήμα του αγωγού πετρελαίου. Ωστόσο η έκταση του εδάφους στην οποία διέρρευσε το πετρέλαιο είναι μικρή καθώς καταλαμβάνει 25 τ.μ ενώ υπήρξε και μια περιορισμένης έκτασης κηλίδα στον ποταμό Κόλβα, το μέγεθος της οποίας δεν αναφέρεται. Σύμφωνα με τις ανακριτικές αρχές η ποσότητα που διέρρευσε είναι τουλάχιστον 0,9 κ.μ.

Στο σημείο εργάζονται συνεργεία καθαρισμού της οργάνωσης «Πριρόντα» (Φύση) και της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Lukoil-komi. Το γραφείο τύπου του τοπικού παραρτήματος του υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών της Δημοκρατίας Κόμι ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να διαρρεύσει πετρέλαιο στον ταμιευτήρα νερού της πόλης Ουσίνσκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.