Στα σκαριά το μεγαλύτερο Ro-Ro αιολικής ενέργειας

Στα σκαριά το μεγαλύτερο Ro-Ro αιολικής ενέργειας

594
Στα σκαριά το μεγαλύτερο Ro-Ro αιολικής ενέργειας

Στο στάδιο του σχεδιασμού βρίσκεται το μεγαλύτερο πλοίο Ro-Ro το οποίο θα κινείται με αιολική ενέργεια. Ο σχεδιασμός του πλοίου «Oceanbird» έχει ανατεθεί στη σουηδική Wallenius Marine, ενώ στο εγχείρημα συμβάλλουν επίσης η σουηδική κυβέρνηση και διάφορα ερευνητικά ινστιτούτα.

Με μεταφορική ικανότητα 7.000 οχημάτων, το πλοίο, μήκους σχεδόν 200 μ., θα είναι ίδιο σε μέγεθος με τα συμβατικά car carriers, η διαφορά του ωστόσο θα έγκειται στην εμφάνισή του. Στην κορυφή της γάστρας του πλοίου θα υπάρχουν πέντε τηλεσκοπικά ιστία, καθένα από τα οποία θα έχει ύψος 79 μ. και δυνατότητα πλήρους περιστροφής. Παράλληλα τα ιστία θα μπορούν να «χαμηλώνουν» στα 60 μ. για την αποφυγή γεφυρών και την πλοήγηση υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Ο ναυπηγός και project manager του εγχειρήματος, Mikael Razola, δήλωσε πως «αν και οι γενικές αρχές για τη δημιουργία ιστίων από ατσάλι δεν αποτελούν κάτι καινούργιο, ο σχεδιασμός των συγκεκριμένων του “Oceanbird” ήταν πραγματική πρόκληση, καθώς πρόκειται για τα μεγαλύτερα σε ύψος που έχουν κατασκευαστεί».

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του πλοίου, ωστόσο, είναι η δυνατότητά του να παράγει λιγότερες εκπομπές άνθρακα σε σχέση με τα συμβατικά Ro-Ro πλοία. Σημειώνεται ότι τα συμβατικά και μεγάλα σε μέγεθος car carriers καταναλώνουν κατά μέσο όρο περίπου 40 τόνουςκαυσίμων την ημέρα, που αντιστοιχούν σε εκπομπές 120 τόνων CO2.

Αν και το πλοίο δεν θα είναι πλήρως οικολογικό, πρόκειται για σημαντικό βήμα προς την ευθυγράμμιση του κλάδου των Ro-Ro με τους στόχους και τους κανονισμούς του ΙΜΟ. Το «Oceanbird» θα έχει μέγιστη ταχύτητα 10 κόμβων, επτά λιγότερων σε σχέση με τα κοινά πλοία μεταφοράς οχημάτων. Ως εκ τούτου, το ταξίδι μέσω του Ατλαντικού θα διαρκεί δώδεκα ημέρες αντί για επτά.

Φωτό: www.walleniusmarine.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.