Νέο «θηριώδες» περιπολικό πλοίο στον κινεζικό στόλο

Νέο «θηριώδες» περιπολικό πλοίο στον κινεζικό στόλο

974
Νέο «θηριώδες» περιπολικό πλοίο στον κινεζικό στόλο

Νέο περιπολικό πλοίο καθέλκυσε η Κίνα, την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, τη στιγμή που οι εντάσεις μεταξύ του Πεκίνου και των γειτονικών χωρών για τις διεκδικούμενες περιοχές της Νότιας Σινικής Θάλασσας κορυφώνονται.

Πρόκειται για το πλοίο θαλάσσιας επιτήρησης «Haixun09», το οποίο έχει τη δυνατότητα μεταφοράς πολλών τύπων ελικοπτέρων, ενώ η κατασκευή του επιτρέπει τους πλόες κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αρχιμηχανικός του πλοίου, Yan Peibo. Το πλοίο θα διαχειρίζεται η Maritime Safety Administration της Guangdong.

Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, το πλοίο μπορεί να πραγματοποιήσει ταξίδια έως και 10.000 ναυτικών μιλίων, κινούμενο με ταχύτητα 16 κόμβων, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι δύναται να βρίσκεται στη θάλασσα περισσότερες από 90 ημέρες έως ότου χρειαστεί εκ νέου ανεφοδιασμό.

Ο διευθυντής του τμήματος Ναυτιλιακών Υποθέσεων του Υπουργείου Μεταφορών της Κίνας, Cao Desheng, δήλωσε: «Το “Haixun09” θα ενισχύσει τη διαχείριση και τον έλεγχο της θαλάσσιας κυκλοφορίας, θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση περιστατικών έκτακτης ανάγκης και θα διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα της Κίνας». Ο κ.

Desheng πρόσθεσε ότι το εν λόγω πλοίο μπορεί να συμβάλει και στη διάσωση ανθρώπων κατά τη διάρκεια θαλάσσιων ατυχημάτων εκτός των χωρικών υδάτων της Κίνας, πάντα σε συνεργασία με τις εκάστοτε χώρες.

Σύμφωνα με τον Adam Ni, διευθυντή του China Policy Centre, το περιπολικό πλοίο αποτελεί ξεκάθαρη στρατηγική κίνηση προς την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων του Πεκίνου, ενώ η Κίνα πλέον βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση για την επιτήρηση των θαλασσών που την περιβάλλουν σε σχέση με το παρελθόν.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.