(Kαι) Ο OPEC πονοκεφαλιάζει για τη ζήτηση πετρελαίου

(Kαι) Ο OPEC πονοκεφαλιάζει για τη ζήτηση πετρελαίου

270
(Kαι) Ο OPEC πονοκεφαλιάζει για τη ζήτηση πετρελαίου

Το οικονομικό πλήγμα της πανδημίας του Covid-19 θα επηρεάσει την παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση περισσότερο του αναμενομένου, σύμφωνα με τον OPEC.

Στη μηνιαία έκθεσή του, ο OPEC αναφέρει πως η ζήτηση πετρελαίου το φθινόπωρο θα σημειώσει πτώση κατά 9,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Πρόκειται για μείωση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά περίπου 9,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, γεγονός που υπογραμμίζει πως, παρά το ότι ορισμένες μεγάλες οικονομίες του κόσμου «ξανανοίγουν», οι επιπτώσεις της πανδημίας παραμένουν.

Ενδεικτικά, οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκαν ως εξής: Το Brent Crude κατέγραψε πτώση της τάξεως του 0,6%, στα $39,61 ανά βαρέλι. Παράλληλα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate (WTI) έκλεισαν στα $37,26 ανά βαρέλι, καταγράφοντας πτώση κατά 0,2%.

Ακόμη, πολλοί επενδυτές δεν διστάζουν να εκφράσουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η Λιβύη αναμένεται να επανέλθει στο πετρελαϊκό «παιχνίδι», καθώς και για την ολοένα λιγότερη ευθυγράμμιση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με τις περικοπές που προβλέπει η συμφωνία του OPEC.

Η έκθεση του OPEC έρχεται λίγο πριν από τη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των κρατών-μελών του, οι οποίοι αναμένεται να προβούν σε συζητήσεις για περαιτέρω μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου. Αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο όντως θα πραγματοποιηθεί, ο OPEC αναφέρει πως η αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, που συμπαρασύρει και τις τιμές πετρελαίου, χρήζει συλλογικής προσπάθειας.

Φωτό: Tim Ockenden/AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.