Κόντρα Τραμπ-ΠΟΕ για τις κυρώσεις στην Κίνα

Κόντρα Τραμπ-ΠΟΕ για τις κυρώσεις στην Κίνα

152
Κόντρα Τραμπ-ΠΟΕ για τις κυρώσεις στην Κίνα

Το αρμόδιο όργανο επίλυσης διαφορών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) απεφάνθη την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου ότι οι ΗΠΑ παραβίασαν τους κανόνες που διέπουν το παγκόσμιο εμπόριο, επιβάλλοντας δασμούς πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Κίνα.

Η απόφαση από τον ΠΟΕ προκάλεσε τον θυμό της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ. Η κυβέρνηση Τραμπ αναφέρει ότι οι δασμοί που επιβλήθηκαν σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων συνολικής αξίας $200 δισ. πριν από δύο χρόνια είναι απολύτως δικαιολογημένοι, καθώς η κινεζική πλευρά ενεπλάκη σε άδικες και αθέμιτες πρακτικές, παραβιάζοντας τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας.

Ωστόσο, ο ΠΟΕ τόνισε πως οι ΗΠΑ παραβίασαν τους κανονισμούς που διέπουν το εμπόριο, αφού οι δασμοί επιβλήθηκαν μονάχα στην Κίνα και ήταν υπερβολικοί. Ο Οργανισμός αναφέρει ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν είχε εξηγήσει επαρκώς τους λόγους για τους οποίους προέβη σε αυτή τη «δικαιολογημένη», κατά την Ουάσιγκτον, απόφαση.

Η απόφαση του ΠΟΕ δεν αναμένεται να επηρεάσει τις αμερικανικές κυρώσεις προς την Κίνα, ενώ αποτελεί μονάχα την αρχή ενός κύκλου δικαστικών διαμαχών, οι οποίες εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν χρόνια.

Εάν η δικαιοσύνη αποφανθεί πως όντως οι ΗΠΑ παραβίασαν τους κανονισμούς, τότε ο ΠΟΕ θα εγκρίνει τα «αντίποινα» από πλευράς Κίνας, απόφαση που το Πεκίνο φαίνεται να έχει πάρει από μόνο του.

Παρά τις όποιες εντάσεις με την Ουάσιγκτον, ο ΠΟΕ παρότρυνε αμφότερες τις κυβερνήσεις να βρουν μία χρυσή τομή και να βάλουν τέλος στον μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, από την άλλη, είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένος με την απόφαση του ΠΟΕ και δεν αποκλείεται να εξετάσει το ενδεχόμενο αποχώρησης των ΗΠΑ από αυτόν.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.