Η πρώτη γυναίκα επικεφαλής στην ιστορία των μεγάλων τραπεζών

Η πρώτη γυναίκα επικεφαλής στην ιστορία των μεγάλων τραπεζών

224
Η πρώτη γυναίκα επικεφαλής στην ιστορία των μεγάλων τραπεζών

Εξέλιξη-ορόσημο για τη Citigroup, η οποία την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε την Jane Fraser στη θέση του CEO του αμερικανικού κολοσσού. Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει θέση διευθύνοντος συμβούλου σε αμερικανική τράπεζα του βεληνεκούς της Citigroup.

H Jane Fraser θα διαδεχτεί τον προσεχή Φεβρουάριο τον Michael Corbat, έπειτα από 37 χρόνια παρουσίας του στην αμερικανική τράπεζα. Σε ανακοίνωσή του o ίδιος σημειώνει ότι «έχω συνεργαστεί με την Jane για πολλά χρόνια και είμαι περήφανος που θα με διαδεχτεί».

Η Fraser ακολουθεί τα χνάρια άλλων γυναικών που ανέλαβαν θέσεις ευθύνης στον κλάδο των χρηματοοικονομικών. Η Sallie Krawcheck υπήρξε υψηλόβαθμο στέλεχος των Citi και Bank of America (BAC) κατά την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Η Marianne Lake ανέλαβε χρέη chief financial officer της JPMorgan Chase (JPM) το 2012, ενώ το 2011 η Beth Mooney έγινε η πρώτη γυναίκα CEO μεταξύ των 20 μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών, αναλαμβάνοντας θέση διευθύνοντος συμβούλου στην KeyCorp (KEY). Στον δημόσιο τομέα, η Janet Yellen ηγήθηκε της Fed από το 2014 έως το 2018. Στα καθ’ ημάς, η Κριστίν Λαγκάρντ είναι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ στο παρελθόν διετέλεσε γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

To who is who της Jane Fraser

Η Jane Fraser είναι πρόεδρος της Citi και CEO του Global Consumer Banking της Citi. Από το 2015 έως το 2019 διετέλεσε CEO της Citi Latin America και από το 2013 έως το 2015 ήταν επικεφαλής της U.S. Consumer and Commercial Banking and CitiMortgage. Διετέλεσε επίσης CEO του Global Private Bank της Citi από το 2009 έως το 2013.

Πριν από την ένταξή της στο έμψυχο δυναμικό της Citi το 2004, ήταν partner στην McKinsey & Company. Ξεκίνησε τη μακρά σταδιοδρομία της στον χώρο των χρηματοοικονομικών στη διεύθυνση των Συγχωνεύσεων και Εξαγορών της Goldman Sachs σε υποκατάστημα του Λονδίνου, ενώ αργότερα εργάστηκε για την Asesores Bursátiles στη Μαδρίτη.

Η Fraser κατέχει MBA από το Harvard Business School και μεταπτυχιακό στις οικονομικές σπουδές από το Cambridge University. Είναι μητέρα δύο παιδιών.

Φωτό: Julian Restrepo/Citigroup

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.