Τα «έξυπνα» πλοία στο επίκεντρο νέων επενδύσεων

Τα «έξυπνα» πλοία στο επίκεντρο νέων επενδύσεων

251
Τα «έξυπνα» πλοία στο επίκεντρο νέων επενδύσεων

Η Hyundai Merchant Marine (ΗΜΜ) υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το ναυπηγείο Samsung Heavy Industries (SHI) με επίκεντρο τις τεχνολογίες αιχμής προς την ανάπτυξη «έξυπνων» πλοίων.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η HMM, η συνεργασία των δύο μερών περιλαμβάνει κυρίως την ανάπτυξη περιβαλλοντικά φιλικότερων τεχνολογιών, εφαρμόσιμων στα «έξυπνα» πλοία, καθώς και την ενίσχυση της ψηφιοποίησης.

Για την υλοποίηση των εγχειρημάτων, η HMM επιστράτευσε την προηγμένη τεχνολογία SVESSEL του SHI, η οποία έχει αναπτυχθεί για τον τομέα του smart shipping. Η SVESSEL, η οποία βασίζεται στην τεχνολογία cloud, έχει ήδη ενσωματωθεί σε πέντε από τα δώδεκα mega containerships της HMM, τα οποία η εταιρεία παρέλαβε φέτος.

Μεταξύ των δυνατοτήτων που αναμένεται να παράσχει η τεχνολογία SVESSEL είναι και η πλήρης εποπτεία του εκάστοτε πλοίου και του στόλου γενικότερα (vessel & fleet tracking), η ανάλυση δεδομένων επί του πλοίου και η παρακολούθηση της απόδοσης των συστημάτων πρόωσης των πλοίων.

Τέλος, σημειώνεται ότι η HMM σκοπεύει να εγκαινιάσει ένα Smart Ship Control Centre, από το οποίο θα μπορεί να παρακολουθεί την ασφάλεια και την αποδοτικότητα των πλοίων της σε πραγματικό χρόνο, βάσει δεδομένων όπως οι εκάστοτε καιρικές συνθήκες, οι διαδρομές που ακολουθούν, κ.λπ.

Φωτό:  Kaohsiung Harbour/AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.