Αίγυπτος: Με το βλέμμα στη Λατινική Αμερική

Αίγυπτος: Με το βλέμμα στη Λατινική Αμερική

105
Αίγυπτος: Με το βλέμμα στη Λατινική Αμερική

Η υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Αιγύπτου, Nevine Gamea, αποκάλυψε ότι η πλήρης απαλλαγή δασμών σε 600 είδη που εξάγει η βορειοαφρικανική χώρα σε χώρες της Mercosur τέθηκε σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.

Η απαλλαγή δασμών αποτελεί μέρος της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου που υπογράφηκε μεταξύ της Αιγύπτου και των χωρών της Mercosur, ήτοι της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Ουρουγουάης και της Παραγουάης.

Σύμφωνα με την κ. Gamea, τα πιο σημαντικά αντικείμενα που βρίσκονται στη λίστα της συμφωνίας περιλαμβάνουν το τσιμέντο, τα εσπεριδοειδή, τα ορυκτέλαια και το φυσικό αέριο.

Η Αιγύπτια υπουργός δήλωσε ότι η συμφωνία με τη Mercosur υποστηρίζει την τρέχουσα τάση του Καΐρου, με στόχο την αύξηση των εξαγωγών σε διάφορες διεθνείς αγορές και άνοιγμα νέων αγορών για τα αιγυπτιακά προϊόντα. Σημείωσε ότι το υπουργείο της επιθυμεί να επωφεληθεί από τις αγορές των κρατών-μελών της Mercosur και στοχεύει να χρησιμοποιήσει τη συμφωνία ως κόμβο για αιγυπτιακές εξαγωγές που εισέρχονται στη Νότια Αμερική.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Αρχής Εμπορικής Αντιπροσώπευσης, Ahmed Maghawry, είπε ότι οι αιγυπτιακές εξαγωγές προς τις χώρες της Mercosur είχαν σημειώσει σημαντική αύξηση ήδη πριν από την έναρξη της συμφωνίας. Σημείωσε μάλιστα ότι οι αιγυπτιακές εξαγωγές έφτασαν τα $490 εκατ. το 2019 σε σύγκριση με τα περίπου $212 εκατ. το 2017, αντανακλώντας αύξηση έως και 130%.

Αντίστοιχα, οι αιγυπτιακές εισαγωγές από τις τέσσερις χώρες της Mercosur μειώθηκαν κατά 28%, φτάνοντας τα $2,8 δισ. το 2019 σε σύγκριση με τα περίπου $3,9 δισ. το 2017.

Η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις χώρες της Mercosur το 2010, η οποία τέθηκε σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου 2017.

Η συμφωνία προβλέπει σταδιακή πλήρη απαλλαγή από δασμούς που επιβάλλονται στο 90% των εμπορευμάτων που ανταλλάσσονται μεταξύ των δύο μερών, σύμφωνα με διάφορους καταλόγους που επισυνάπτονται στη συμφωνία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.