Αναβολή για την 60ή επέτειο του OPEC

Αναβολή για την 60ή επέτειο του OPEC

52
Αναβολή για την 60ή επέτειο του OPEC

Αναβλήθηκαν οι εορτασμοί της 60ής επετείου του OPEC, οι οποίοι είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο στη Βαγδάτη, όπου ιδρύθηκε ο Οργανισμός.

Ο Mohammad Sanusi Barkindo, Γενικός Γραμματέας του OPEC, σε δηλώσεις του την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου ανέφερε ότι έλαβε επιστολή από τον Ihsan Abdul Jabbar Ismaael, υπουργό Πετρελαίου του Ιράκ, τονίζοντας ότι «είναι πραγματικά απογοητευτικό να μην μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε την 60ή επέτειο», έπειτα από μήνες προετοιμασίας γι’ αυτό το ιστορικό γεγονός.

«Η υγεία και η ασφάλεια όλων είναι υψίστης σημασίας», σημείωσε ο υπουργός.

Ο κ. Barkindo εξέφρασε την ειλικρινή του ευγνωμοσύνη για την ευγενική πρωτοβουλία του Ιράκ να φιλοξενήσει την αδαμάντινη επέτειο του OPEC στο Hall Al-Shaab στο Bab Al-Muaadham της Βαγδάτης, τον τόπο ίδρυσης του OPEC το 1960.

«Είναι πολύ ατυχές το γεγονός ότι δεν μπορούμε να γιορτάσουμε την επέτειο του OPEC τον Σεπτέμβριο στον ίδιο χώρο όπου πραγματοποιήθηκε η ιστορική Διάσκεψη της Βαγδάτης μεταξύ 10 και 14 Σεπτεμβρίου 1960», ανέφερε. «Ήταν μια ιστορική συνάντηση από όλες τις απόψεις, καθώς το κοινό όραμα και η σοφία των ιδρυτικών μας μελών οδήγησαν στη δημιουργία μιας διορατικής οργάνωσης, που μεγάλωσε σε ανάστημα και επιρροή, για να γίνει μια διακεκριμένη οντότητα στην παγκόσμια ενεργειακή κοινότητα», κατέληξε ο κ. Barkindo.

Ο OPEC είναι ένας διακυβερνητικός οργανισμός, που ιδρύθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1960 στη Βαγδάτη από τα πέντε ιδρυτικά μέλη του: Ιράν, Ιράκ, Κουβέιτ, Σαουδική Αραβία και Βενεζουέλα. Η ισχύς του από εκείνη την εποχή έχει ενδυναμωθεί με την σύμπραξη στις εργασίες του οργανισμού περισσότερων κρατών παραγωγής πετρελαίου.

Αυτόν τον μήνα, ο OPEC σηματοδοτεί επίσης το 55ο έτος από τη μετακίνηση της Γραμματείας του Οργανισμού στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, Βιέννη.

Φωτό: Christian Bruna/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.