Αλλαγές πληρωμάτων: Έκκληση του ΙΜΟ για το τέλος της ανθρωπιστικής κρίσης

Αλλαγές πληρωμάτων: Έκκληση του ΙΜΟ για το τέλος της ανθρωπιστικής κρίσης

846
Αλλαγές πληρωμάτων: Έκκληση του ΙΜΟ για το τέλος της ανθρωπιστικής κρίσης

Σε εκ νέου έκκληση προς όλες τις κυβερνήσεις παγκοσμίως για τη διευκόλυνση των αλλαγών πληρωμάτων προέβη ο Γενικός Γραμματέας του IMO, Kitack Lim. Η έκκληση του κ. Lim έρχεται πριν από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ενώ προειδοποίησε ότι διακυβεύεται η ασφάλεια των ναυτικών και των ίδιων των πλοίων, γεγονός που μπορεί να δυσχεράνει την ήδη υπάρχουσα οικονομική κρίση, εάν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ δήλωσε ότι «έχουν περάσει σχεδόν έξι μήνες από τότε που ο Covid-19 ανακηρύχθηκε πανδημία και οι πολυάριθμοι περιορισμοί και εμπόδια που αποτρέπουν τις αλλαγές πληρωμάτων έχουν δημιουργήσει μια ανθρωπιστική κρίση».

Παρά τα πρωτόκολλα αλλαγών πληρωμάτων και τις αλλεπάλληλες παγκόσμιες εκκλήσεις για επίλυση του φλέγοντος αυτού ζητήματος, ο επαναπατρισμός ναυτικών αλλά και η εκ νέου ναυτολόγησή τους καθίστανται ακόμη δύσκολες έως και αδύνατες υποθέσεις.

Ο κ. Lim τόνισε πως «αν και έχει γίνει σημαντική πρόοδος σε πολλές χώρες όσον αφορά τις αλλαγές πληρωμάτων, ο ρυθμός αυτής της προόδου δεν συμβαδίζει με τον αριθμό των πλοίων στα οποία πρέπει να γίνουν αλλαγές πληρωμάτων».

Για την αποφυγή των χειροτέρων που μπορούν να ανακύψουν από την εν λόγω ανθρωπιστική κρίση, ο Γενικός Γραμματέας του IMO προέτρεψε τις κυβερνήσεις να ευαισθητοποιηθούν και να λειτουργήσουν συλλογικά προς επίλυση του ζητήματος. Οι προτάσεις του κ. Lim περιλαμβάνουν την ανακήρυξη των ναυτικών ως «key workers» σε παγκόσμιο επίπεδο, την εφαρμογή των ήδη υπαρχόντων πρωτοκόλλων σχετικά με τις ασφαλείς αλλαγές πληρωμάτων και την άρση των περιοριστικών μέτρων σε κάρτες visa και γενικότερα στα ταξίδια.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.