Η αγορά των δεξαμενόπλοιων, αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις

Η αγορά των δεξαμενόπλοιων, αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις

508
Η αγορά των δεξαμενόπλοιων, αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις

Oι προοπτικές της αγοράς των δεξαμενόπλοιων αποτέλεσαν αντικείμενο της τελευταίας ανάλυσης της BIMCO.

Επιγραμματικά, η BIMCO αναφέρει στην ανάλυσή της ότι η καλή ναυλαγορά του τελευταίου δωδεκαμήνου δίνει πλέον τη θέση της σε χαμηλότερα επίπεδα ναύλων, με την παραγωγή και τη ζήτηση πετρελαίου διεθνώς να καταγράφουν μείωση. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Κίνα, η οποία αύξησε τις εισαγωγές της σε επίπεδα-ρεκόρ, επωφελούμενη από τις χαμηλές τιμές του μαύρου χρυσού. Δεδομένων της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης και της συνεπακόλουθης μειωμένης ζήτησης για θαλάσσιες μεταφορές εμπορευμάτων, η αγορά των δεξαμενόπλοιων μάλλον εισέρχεται σε μια περίοδο έντονων προκλήσεων, τονίζει στην ανάλυσή της η BIMCO.

Το πετρέλαιο και τα παράγωγα αυτού ήταν μεταξύ των εμπορευμάτων που επηρεάστηκαν περισσότερο από τα περιοριστικά μέτρα κατά την περίοδο του πρώτου κύματος της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η EIA αναφέρει στην τελευταία της εκτίμηση ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα υποχωρήσει κατά 8,1 εκατ. βαρέλια/ημέρα το 2020.

Η ναυλαγορά των δεξαμενόπλοιων βίωσε μια σημαντική ώθηση αμέσως μετά την έναρξη της πανδημικής κρίσης, κυρίως λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου και της αύξησης των εξαγωγών από σημαντικούς πετρελαιοπαραγωγούς. Μακροπρόθεσμα, η αρκετά μειωμένη ζήτηση από τον κλάδο των αερομεταφορών και γενικά των μεταφορών θα πλήξει την αγορά για τουλάχιστον 15 μήνες, εκτιμά η BIMCO.

Ήδη οι ναύλοι βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση από τα πολύ υψηλά επίπεδα του Απριλίου: στις 28 Αυγούστου οι ναύλοι για τα VLCCs άγγιξαν τα $16.949/ημέρα, αντανακλώντας απώλειες $7.000/ημέρα κάτω από το break-even. Ίδια η εικόνα για τα Suezmaxes, των οποίων οι ημερήσιοι ναύλοι κινήθηκαν στα $11.949, $8.000 κάτω από το break-even. Οι ημερήσιοι ναύλοι για τα Aframaxes κινήθηκαν στα $9.322.

Για τα oil product tankers, η εικόνα μοιάζει καλύτερη, ενώ οι ναύλοι για χρονοναυλωμένα δεξαμενόπλοια επίσης σημείωσαν μεγάλη πτώση. Ενδεικτικά, για ένα χρονοναυλωμένο VLCC ετήσιας διάρκειας οι ναύλοι υποχώρησαν, από τα $80.000 την περίοδο που ξέσπασε ο «πόλεμος τιμών» μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών πετρελαίου, στα $36.000 στις 28 Αυγούστου.

Παρά τη μειωμένη ζήτηση λόγω των υγειονομικών μέτρων, πολλές χώρες αύξησαν τις εισαγωγές τους το δεύτερο τρίμηνο του έτους, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τις πολύ χαμηλές τιμές του πετρελαίου. Η Κίνα συγκεκριμένα έσπασε κάθε ρεκόρ εισαγωγών τον Μάιο αρχικά (48 εκατ. τόνους) και τον Ιούνιο (53,1 εκατ. τόνους), ενώ τον Ιούλιο κινήθηκαν στους 51,3 εκατ. τόνους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της BIMCO, μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου, οι κινεζικές εισαγωγές πετρελαίου αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 17,2%, το οποίο μεταφράζεται σε επιπλέον ναυλώσεις 94 VLCCs, χωρητικότητας 300.000 dwt έκαστο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Οι αυξημένες εισαγωγές της Κίνας είχαν ως απόρροια τη συμφόρηση πλοίων στα λιμάνια, τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα είχαν ναυλωθεί για τη μεταφορά πετρελαίου προς άλλους προορισμούς. Συνεπώς ο «αδρανοποιημένος» στόλος ώθησε προς τα επάνω τους ναύλους.

Η άρση των περιοριστικών μέτρων πυροδοτεί μια ανάκαμψη της ζήτησης, η οποία όμως το 2021 θα είναι μικρότερη σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, συνηγορούν όλες οι εκτιμήσεις. Η BIMCO τονίζει ότι, στο πλαίσιο αυτό, οι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου θα πρέπει να βρουν την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ αυξημένης παραγωγής και επιβραδυνόμενα αυξημένης ζήτησης.

Η προσφορά πετρελαίου από τις χώρες-παραγωγούς σημειώνει επίσης μεγάλη μεταβλητότητα, με τις χώρες του OPEC+ να μειώνουν πλέον τις περικοπές και τις προμήθειες από τις ΗΠΑ να μάχονται να ανέλθουν σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Τέλος, η Ουάσιγκτον ετοιμάζει αυστηρότερες κυρώσεις στη Βενεζουέλα στα τέλη Οκτωβρίου, ενώ κλιμακώνεται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με τις αμερικανικές δυνάμεις να εποπτεύουν ιρανικά πλοία, τα οποία ενδέχεται να κατευθύνονται στη Βενεζουέλα προς υποστήριξη του καθεστώτος Μαδούρο.

Φωτό: Fredrick Filix/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.