Η κροατική κυβέρνηση στο πλευρό της ναυπηγικής βιομηχανίας

Η κροατική κυβέρνηση στο πλευρό της ναυπηγικής βιομηχανίας

214
Η κροατική κυβέρνηση στο πλευρό της ναυπηγικής βιομηχανίας

Η κροατική κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα εκδώσει κρατικές εγγυήσεις προκειμένου δύο ναυπηγεία, και συγκεκριμένα τα Uljanik Brodogradnja 1856 και MKM Yachts, να λάβουν δάνεια που θα τα βοηθήσουν στις ναυπηγήσεις νεότευκτων πλοίων.

Πιο συγκεκριμένα, το Uljanik Brodogradnja 1856 θα λάβει δάνειο ύψους $5,1 εκατ. από την Κροατική Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (HBOR), με σκοπό την έναρξη της παραγωγής του. Υπενθυμίζεται ότι το ναυπηγείο ιδρύθηκε νωρίτερα μέσα στον χρόνο και τον περασμένο Μάρτιο απέκτησε τα δικαιώματα παραχώρησης για 30 χρόνια του ναυπηγείου Uljanik για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων του στην πόλη Pula. Από τον Ιούλιο του 2018, ο όμιλος Uljanik ήταν αντιμέτωπος με οικονομικές δυσκολίες, παρά την οικονομική αρωγή της κροατικής κυβέρνησης. Τον Ιανουάριο του 2020, οι πιστωτές αποφάσισαν τη ρευστοποίηση κάποιων περιουσιακών στοιχείων, τα οποία όμως δεν περιλάμβαναν το ναυπηγείο της Pula, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται ότι θα βοηθήσει οικονομικά προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία του.

Την ίδια ώρα, το ναυπηγείο MKM Yachts με έδρα τη Ριέκα, το οποίο ανήκει στον αυστραλιανό όμιλο Scenic Group και δραστηριοποιείται στη ναυπήγηση κρουαζιερόπλοιων, θα λάβει δάνειο ύψους $95 εκατ. από την HBOR ή άλλο ξένο ή εγχώριο δανειστή. Tα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για τη ναυπήγηση ενός κρουαζιερόπλοιου κατηγορίας polar.

Φωτό: Stefan Kraszewski/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.