
Tην ετήσια λίστα με τα 100 κορυφαία λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων σε όρους διακίνησης δημοσιοποίησε πρόσφατα η Lloyd’s List.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, δεδομένων των αναταράξεων στη διεθνή οικονομία και στο διεθνές εμπόριο ελέω του κορονοϊού το 2020, το 2019 ουσιαστικά αποτέλεσε την ηρεμία πριν από την καταιγίδα.
Το 2019, η παγκόσμια διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων αυξήθηκε με έναν ρυθμό 2,5% έναντι 4,8% το 2018 και 6% το 2017. Ειδική αναφορά κάνει η Lloyd’s List στα κινεζικά λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων, τα οποία κατέγραψαν ανάπτυξη μικρότερη του 3%, ως απόρροια των εκατέρωθεν εμπορικών κυρώσεων με τις ΗΠΑ. Οι σινοαμερικανικές διενέξεις μετέφεραν ένα μεγάλο μέρος της ναυτιλιακής κίνησης σε άλλα βιομηχανικά κέντρα της Ασίας.
Ωστόσο, η κυριαρχία της Κίνας στη συγκεκριμένη δραστηριότητα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, καθώς το 2019 διακινήθηκε από τα λιμάνια της χώρας το 40% των συνολικών TEUs, σύμφωνα με τη Lloyd’s List. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι, από τα πέντε κορυφαία της φετινής λίστας, τα τέσσερα είναι στην Κίνα και συγκεκριμένα: Σαγκάη (πρώτη θέση), Νινγκμπό (τρίτη θέση), Σενζέν (τέταρτη θέση), Γκουαντσού (πέμπτη θέση). Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το λιμάνι της Σιγκαπούρης.
Ισχυρές επιδόσεις κατέγραψαν και τα λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου, τα οποία σημείωσαν ετήσια ανάπτυξη σε όρους διακίνησης 6,3% και 6,6% αντίστοιχα.
Στη φετινή λίστα του Lloyd’s δεν συμπεριελήφθησαν τέσσερα λιμάνια τα οποία είχαν συμπεριληφθεί στη λίστα για το 2018, ενώ προστέθηκαν άλλα τρία: το Jinzhou της Κίνας, το Hai Phong του Βιετνάμ και το Ιζμίτ της Τουρκίας.
Πιο συγκεκριμένα, στην έκτη θέση της λίστας συναντάμε το λιμάνι του Μπουσάν της Νότιας Κορέας, στην έβδομη το Qingdao, του οποίου η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων αυξήθηκε πέρυσι κατά 8,8%, και στην όγδοη θέση το Χονγκ Κονγκ. Στην ένατη θέση βρίσκεται το Tianjin της Κίνας, ενώ στη δέκατη θέση αναρριχήθηκε το λιμάνι του Ρότερνταμ, το οποίο είναι και το μόνο ευρωπαϊκό στη δεκάδα. Εντύπωση προκαλεί το ότι, από τα δέκα κορυφαία λιμάνια διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων του 2019, τα εννέα είναι στην Ασία.
To λιμάνι του Πειραιά κατέγραψε σημαντική ετήσια ανάπτυξη το 2019 και συγκεκριμένα 15,1%, από τα 4.907.708 ΤΕUs το 2018 στα 5.648.000 ΤΕUs πέρυσι. Στη φετινή λίστα του Lloyd΄s βρίσκεται στην 26η θέση.
Μπορείτε να βρείτε τη λίστα με τα 100 κορυφαία λιμάνια διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων για το 2019 εδώ.
Φωτό: Παντελής Σαίτας/ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θαλάσσιων Λιμένων (ESPO), μέσω ανακοίνωσής του, προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη να καταρτίσουν ένα ισχυρό όργανο χρηματοδότησης αναφορικά με…
Το EMMYS Yacht Show επιστρέφει στον Πόρο από τις 7 έως τις 10 Μαΐου 2026, με ανανεωμένο όραμα και έμφαση στη σύγχρονη εμπειρία θαλάσσιου…
Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν διαβεβαίωσε τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Sergey Lavrov για την «άνευ όρων» υποστήριξή του στη Ρωσία στον συνεχιζόμενο…
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται κύμα επιθέσεων σε εμπορικά πλοία ένεκα της γεωπολιτικής έντασης που επικρατεί κυρίως στη Μέση Ανατολή. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, οι…
Η προκαταρκτική έρευνα της Υπηρεσίας Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων (AAIB) για το αεροπορικό δυστύχημα της Air India, που κόστισε τη ζωή σε 260 ανθρώπους, καταδεικνύει…
Αύξηση 0,8% σημείωσε η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου τον Μάιο του 2025 σε σύγκριση με την αντίστοιχη δύναμη του Μαΐου 2024, έναντι αύξησης…
Ο Σύνδεσμος Μεσιτών Ναυτιλιακών Συμβάσεων (HSA), ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία την επετειακή διοργάνωση του Pireas 2025, τιμώντας τα 50 χρόνια από την ίδρυση του…
Η Seaven Tanker & Dry Management Inc. ανακοινώνει την απόκτηση του 20ού πλοίου του στόλου της με ελληνική σημαία, επιβεβαιώνοντας έμπρακτα τη δέσμευσή της…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ