Ανάπτυξη για την αγορά των reefers τα επόμενα έτη

Ανάπτυξη για την αγορά των reefers τα επόμενα έτη

236
Ανάπτυξη για την αγορά των reefers τα επόμενα έτη

H ανάπτυξη του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου ευπαθών προϊόντων επιβραδύνθηκε το 2019, ωστόσο θα ξεπεράσει τις οδυνηρές συνέπειες της πανδημίας ταχύτερα σε σχέση με αυτή του διά θαλάσσης εμπορίου ξηρών φορτίων.

Τα παραπάνω εκτιμά o οίκος αναλύσεων Drewry στην έκθεση Reefer Shipping Annual Review and Forecast 2020/21, υπογραμμίζοντας την αντοχή και την ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων κατά τη δύσκολη αυτή συγκυρία.

Το 2019, το παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο μέσω πλοίων reefers ανήλθε σε όγκο στους 130,5 εκατ. τόνους, καταγράφοντας ανάπτυξη μόλις 1,7%. Η ισχνή αυτή αύξηση αποδίδεται στις μειωμένες αποστολές εσπεριδοειδών αλλά και κερασιών, νεκταρινιών, βερίκοκων και άλλων φρούτων, απόρροια των δυσμενών καιρικών συνθηκών στην Ευρώπη και της ξηρασίας σε Νότια Αφρική και Χιλή, που έπληξαν τις καλλιέργειες.

H Drewry εκτιμά ότι το παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο μέσω πλοίων reefers θα αγγίξει τους 156 εκατ. τόνους έως το 2024, αντανακλώντας ετήσια αύξηση 3,7% τα επόμενα έτη, η οποία θα ξεπερνά την αντίστοιχη του θαλάσσιου εμπορίου ξηρών φορτίων.

Αναλυτές της Drewry σημειώνουν ότι οι κλιμακούμενες εμπορικές διενέξεις ΗΠΑ-Κίνας αποτελούν απειλή για το θαλάσσιο εμπόριο, ωστόσο είναι πιθανό να παράσχουν στήριξη στο εμπόριο σε διαδρομές όπως αυτή μεταξύ της ανατολικής ακτής της Νότιας Αμερικής και της Ασίας.

Οι μπανάνες και τα ψάρια είναι τα εμπορεύματα που μεταφέρονται κυρίως με reefers από τη δυτική ακτή της Νότιας Αμερικής προς την Ευρώπη. Άλλωστε, το Εκουαδόρ κυριαρχεί παγκοσμίως στις εξαγωγές μπανάνας.

Φωτό: Thanasis Papazacharias/ Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.