Λιμάνι Αμβούργου: Ο αντίκτυπος της πανδημίας στη διακίνηση φορτίων

Λιμάνι Αμβούργου: Ο αντίκτυπος της πανδημίας στη διακίνηση φορτίων

333
Λιμάνι Αμβούργου: Ο αντίκτυπος της πανδημίας στη διακίνηση φορτίων

Αναμφίβολα, η πανδημία του κορονοϊού είχε, και έχει, ιδιαίτερα σημαντικές και δυσάρεστες επιπτώσεις στο διεθνές εμπόριο. Το πλέον πολυσύχναστο λιμάνι του Αμβούργου δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση, καθώς καταγράφει σημαντική πτώση της διακίνησης φορτίων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο λιμένας του Αμβούργου, ο συνολικός όγκος φορτίων που διακινήθηκαν στο γερμανικό λιμάνι κατά το πρώτο μισό του 2020 ανήλθε σε 61,2 εκατ. τόνους. Πρόκειται για πτώση κατά 12% σε σχέση με τους 69,6 εκατ. τόνους που διακινήθηκαν μέσω του λιμένα την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Οι εισαγωγές κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση, η οποία έφτασε το 16,3% σε σχέση με το 2019. Πιο συγκεκριμένα, ο συνολικός όγκος των εισαγόμενων φορτίων ανήλθε στους 22,7 εκατ. τόνους. Από την άλλη, πτώση κατέγραψαν και οι εξαγωγές κατά 6,1%, στους 27,5 εκατ. τόνους.

Ειδικότερα, ο όγκος των γενικών φορτίων που διακινήθηκαν μέσω του λιμένα σημείωσε πτώση κατά 12,2%, στους 42,5 εκατ. τόνους. Ο όγκος των χύδην φορτίων σημείωσε πτώση κατά 11,7%, στους 18,7 εκατ. τόνους. Όσον αφορά τον κλάδο των εμπορευματοκιβωτίων, η πτώση που κατέγραψε η διακίνηση έφτασε το 12,4% σε σχέση με το H1 του 2019, στα 4,1 εκατ. TEUs. Κύριος λόγος για τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων από και προς τον γερμανικό λιμένα ήταν η ύφεση της κινεζικής οικονομίας και οι ακυρώσεις προγραμματισμένων ταξιδιών.

Παρά τις υφιστάμενες δυσκολίες που έχει επιφέρει η πανδημία, ο διευθύνων σύμβουλος του λιμένα του Αμβούργου, Ingo Egloff, δήλωσε ότι τους τελευταίους δύο μήνες έχει υπάρξει σταθεροποίηση του αριθμού των πλοίων που αναχωρούν με προορισμό τον λιμένα. Ο κ. Egloff τόνισε επίσης ότι, με τις οικονομίες της Κίνας και της Ευρώπης να δείχνουν σημάδια ανάκαμψης, υπάρχει αισιοδοξία ότι τα χειρότερα βρίσκονται πίσω και ότι αναμένεται αύξηση της ροής φορτίων παγκοσμίως μέχρι το τέλος του 2020.

Φωτό: Dominik Lückmann/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.