Σε κρίση το διεθνές εμπόριο

Σε κρίση το διεθνές εμπόριο

457
Σε κρίση το διεθνές εμπόριο

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έφτασε το παγκόσμιο εμπόριο για το Q2 του 2020, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO).

Ο δείκτης εμπορίου αγαθών (Goods Trade Barometer) του β΄ τριμήνου, που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο, έφτασε τις 84,5 μονάδες, πτώση κατά 18,6 μονάδες σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019. Αν και, όπως αναφέρθηκε, η εν λόγω πτώση αποτελεί ρεκόρ, αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΠΟΕ ξεκίνησε την καταγραφή του δείκτη εμπορίου αγαθών το 2007 και συνεπώς δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα γι’ αυτόν τον ισχυρισμό, λόγω του μικρού αριθμού δεδομένων.

Παρ’ όλα αυτά, ο Οργανισμός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πτώση που καταγράφηκε το Q2, αν δεν ξεπερνά, τουλάχιστον ισοδυναμεί με το ναδίρ της οικονομικής κρίσης της περιόδου 2008-2009.

Το εμπόριο προϊόντων σημείωσε πτώση κατά 18,5% το Q2 σε σχέση με το Q2 του 2019. Οι επιμέρους δείκτες για το εμπόριο προϊόντων της αυτοκινητοβιομηχανίας και των εναέριων μεταφορών μειώθηκαν στις 71,8 και 76,5 μονάδες αντίστοιχα. Ωστόσο, κάποια ανθεκτικότητα παρουσίασαν οι δείκτες για το εμπόριο ηλεκτρονικών εξαρτημάτων και γεωργικών πρώτων υλών, καθώς έφτασαν τις 92,8 και 92,5 μονάδες αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι η γραμμή βάσης για όλους τους παραπάνω δείκτες είναι οι 100 μονάδες.

Αν και οι εκτιμήσεις του ΠΟΕ κάνουν λόγο για μερική ανάκαμψη κατά το Q3 του 2020, υπάρχει έντονο κλίμα αβεβαιότητας. Ακόμη, αβέβαιο παραμένει και το εάν η πρόσφατη άνθηση της χρηματιστηριακής αγοράς των ΗΠΑ αντικατοπτρίζει μια πραγματική ανάκαμψη ή είναι απλώς αποτέλεσμα σημαντικών πακέτων κινήτρων της αμερικανικής κυβέρνησης, καθώς και παρέμβασης της κεντρικής τράπεζας. Μένει να δούμε για πόσο καιρό ακόμη η πανδημία του κορονοϊού θα συνεχίσει να επηρεάζει το διεθνές εμπόριο.

Φωτό: Chris Pagan/Unspalsh

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.