Μεγάλη πτώση στα κέρδη της Saudi Aramco

Μεγάλη πτώση στα κέρδη της Saudi Aramco

238
Μεγάλη πτώση στα κέρδη της Saudi Aramco

Ο ενεργειακός γίγαντας Saudi Aramco σημείωσε καθαρά κέρδη 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους με πολύ μεγάλη πτώση 73%, εξαιτίας των χαμηλών τιμών του πετρελαίου, παρά την αισιοδοξία για τη «μερική ανάκαμψη» της αγοράς του μαύρου χρυσού.

«Οι σθεναρές δυσκολίες από τη μειωμένη ζήτηση και τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου αντικατοπτρίζονται στα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco, Amin Nasser. «Ωστόσο, πετύχαμε σταθερά κέρδη λόγω του χαμηλού κόστους παραγωγής, τω οικονομιών κλίμακας, του ευέλικτου εργατικού δυναμικού και της εξαιρετικής οικονομικής και επιχειρησιακής δύναμης».

Τα καθαρά κέρδη της Aramco για το πρώτο εξάμηνο του έτους μειώθηκαν επίσης κατά 50,5% σε 23,2 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με 46,9 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ο Nasser εξέφρασε επίσης αισιοδοξία για «μερική ανάκαμψη στην αγορά ενέργειας» εν μέσω της χαλάρωσης των περιορισμών του Covid-19 σε ορισμένες χώρες.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν σε χαμηλά δύο δεκαετιών κάτω από τα $20/βαρέλι τον Απρίλιο και το Μάιο, καθώς ο κορονοϊός μείωσε τη ζήτηση, προτού ανακάμψει στα $44/βαρέλι περίπου και αφότου οι παραγωγοί του OPEC+ συμφώνησαν να προβούν σε μείωση της παραγωγής.

Μετά την απόφαση αυτή, η παραγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας μειώθηκε στα 7,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Ιούνιο, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του προηγούμενου έτους των 10 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα.

Τα κέρδη της Aramco επηρεάστηκαν επίσης από τις ζημίες της Saudi Basic Industries Co. (SABIC), του γίγαντα των πετροχημικών που απέκτησε για 69 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια συμφωνία που ολοκληρώθηκε φέτος.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.