
Τα βραβεία «Ευκράντη» που διοργανώνουν κάθε χρόνο τα Ναυτικά Χρονικά, με την αρωγή και τη στήριξη του Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη, απονεμήθηκαν για δωδέκατη συνεχόμενη χρονιά την Τετάρτη 22 Ιουλίου. Η σεμνή τελετή απονομής έλαβε χώρα σε έναν σύγχρονο χώρο πολιτισμού, ειδικά προσαρμοσμένο στους υγειονομικούς κανόνες της εποχής, στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη.
Το Βραβείο Ευκράντη 2019 για τη διεθνή προβολή της ελληνικής ναυτιλίας απονεμήθηκε στη καθ. Τζελίνα Χαρλαύτη.
Η Τζελίνα Χαρλαύτη
H Τζελίνα Χαρλαύτη, με καταγωγή από το Κιάτο της Κορινθίας, γεννήθηκε στην Αθήνα. Ο πατέρας της, Βασίλειος Χαρλαύτης, ήταν αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Ως μαθήτρια του δημοτικού επισκεπτόταν τον πατέρα της στα πολεμικά πλοία όπου υπηρετούσε, και ήταν εκείνος, καθώς και τα καλοκαίρια της στον Κορινθιακό, που της ενέπνευσαν την αγάπη προς τη θάλασσα.
Το 1981 θα αποφοιτήσει από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ τις μεταπτυχιακές της σπουδές θα τις ολοκληρώσει στα πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ (M.Phil.) και της Οξφόρδης (D.Phil.). Επιθυμία της ίδιας ήταν να παρακολουθήσει μεταπτυχιακές σπουδές με αντικείμενο τη μελέτη της ελληνικής βιομηχανίας. Ωστόσο, οι καθηγητές της στο Κέιμπριτζ, αλλά και ο καθηγητής Βασίλης Μεταξάς, τον οποίο γνώρισε στο Λονδίνο, την ωθούν προς την ελληνική ναυτιλία. Ακολουθώντας τη συμβουλή του, θα εκπονήσει τη διδακτορική της διατριβή στην Οξφόρδη, με υπεύθυνο καθηγητή τον John K. Campbell, πάνω στο παρθένο, τότε, ερευνητικό πεδίο της ελληνικής ναυτιλιακής ιστορίας. Το 1988 θα υποστηρίξει επιτυχώς τη διδακτορική της διατριβή με τίτλο «The Greek Shipowners, the Economy and the State, 1945-1975».
Θα ξεκινήσει την ακαδημαϊκή της σταδιοδρομία από το Πανεπιστήμιο Πειραιά ως λέκτορας και επίκουρη καθηγήτρια Ναυτιλιακής Ιστορίας (1990-2003), εν συνεχεία θα βρεθεί στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (2003-2019) ως αναπληρώτρια και κατόπιν ως καθηγήτρια Ναυτιλιακής Ιστορίας, ενώ από πέρυσι διδάσκει στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Από το 2017 είναι διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας στην Κρήτη, ενώ είναι επικεφαλής και του Κέντρου Ναυτιλιακής Ιστορίας ΙΜΣ-ΙΤΕ ‒ ένα από τα οράματά της, που υλοποιήθηκε έπειτα από χρόνια προσπαθειών. Πρόκειται για ερευνητικό κέντρο διεθνούς εμβέλειας, που μελετά και ερευνά τη ναυτιλιακή ιστορία της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.
Η Τζελίνα Χαρλαύτη έχει διατελέσει πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου (2004-2008), πρόεδρος της International Maritime History Αssociation (2004-2008) και διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Ιστορία και Τεκμηρίωση» στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (2013-2017). Το 2009 ήταν Visiting Fellow στο All Souls College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το 2008 Alfred D. Chandler, Jr., International Visiting Scholar στο Business History Program του Harvard Business School, το 1999 Honorary Research Fellow στο Institute of Maritime Studies στο Greenwich University στο Λονδίνο και το 1998 επισκέπτρια καθηγήτρια στο Memorial University of Newfoundland στον Καναδά. Έχει δημοσιεύσει 28 βιβλία σε αγγλικούς, καναδικούς και ελληνικούς εκδοτικούς οίκους και 60 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά και ρωσικά. Το τελευταίο της βιβλίο τιτλοφορείται: Creating Global Shipping: Aristotle Onassis, the Vagliano Brothers and the Business of Shipping, c.1820-1970 (Cambridge, Cambridge University Press, 2019).
Η Τζελίνα Χαρλαύτη αποτελεί ένα από τα πλέον καταξιωμένα, διεθνώς, ακαδημαϊκά πρόσωπα και μέλη της ευρύτερης ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας. Με τον δημόσιο λόγο της και την ακαδημαϊκή της παρουσία έχει βοηθήσει στην ανάδειξη του ελληνικού ναυτιλιακού παραδείγματος ως μοναδικού σημείου αναφοράς για την παγκόσμια ναυτιλία.
Περισσότερες πληροφορίες για την Τζελίνα Χαρλαύτη, αλλά και τα Βραβεία Ευκράντη, μπορείτε να βρείτε εδώ.
Xoρηγός βραβείου
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Ένα ακόμη σοβαρό επεισόδιο εκτυλίχθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα, 51 ναυτικά μίλια δυτικά της Al Hudaydah. Σύμφωνα με την UKMTO εμπορικό πλοίο δέχθηκε επίθεση από…
Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν ότι το ελληνόκτητο εμπορικό πλοίο «Magic Seas» που στοχοθέτησαν χθες, βυθίστηκε σήμερα στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι αντάρτες ανέλαβαν…
Με ανακοίνωσή της η INTERCARGO καταδικάζει την πρόσφατη ένοπλη επίθεση εναντίον του ελληνόκτητου bulk carrier «Magic Seas» στις ακτές της Υεμένης. Το πλοίο φέρεται…
Η καινοτομία γύρω από τη μεταφορά υγροποιημένου διοξειδίου του άνθρακα (LCO₂) και συνθετικής μεθανόλης (e-methanol) εισέρχεται σε νέα εποχή, με την παρουσίαση του πρώτου…
Μια πρωτοποριακή τεχνολογία, που επιτρέπει την ανακύκλωση του αερίου BOG (Boil-Off Gas) από πλοία που καταναλώνουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) κατά τη διάρκεια της…
Η νέα τεχνολογία τροφοδοσίας καυσίμου αμμωνίας ecoFGSS-FLEX, που αναπτύχθηκε εσωτερικά από την LGE, θέτει νέα πρότυπα στην ασφαλή και αποδοτική χρήση της αμμωνίας ως…
Προ των πυλών βρίσκονται οι νέες αυξήσεις στην παραγωγή πετρελαίου του OPEC+, καθώς τα μέλη του Οργανισμού συμφώνησαν να επιταχύνουν την άρση των περικοπών…
Η πρόσφατη υπογραφή μνημονίου συνεργασίας (MOU) μεταξύ της Σιέρα Λεόνε και των εταιρειών Ceca και AG&P συνιστά ορόσημο για την ανάπτυξη των ενεργειακών υποδομών…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ