Και η Νορβηγία στο ενεργειακό «παιχνίδι» του OPEC+

Και η Νορβηγία στο ενεργειακό «παιχνίδι» του OPEC+

98
Και η Νορβηγία στο ενεργειακό «παιχνίδι» του OPEC+

Η Νορβηγία μπορεί να μην αποτελεί επίσημα μέλος της συμμαχίας των χωρών του OPEC+ που στοχεύουν στην μείωση της παραγωγής πετρελαίου λόγω της χαμηλής ζήτησης από την κρίση που προκάλεσε ο Covid-19, ωστόσο τον επόμενο μήνα η σκανδιναβική χώρα θα συμβάλλει με τις κινήσεις της στις προσπάθειες της συμμαχίας για εξισορρόπηση της αγοράς.

Οι φορτώσεις πετρελαίου της Νορβηγίας αναμένεται να μειωθούν κατά 261.000 βαρέλια την ημέρα το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το Bloomberg. Η νέα μονάδα εξόρυξης στο κοίτασμα Johan Sverdrup θα καλύψει περίπου τα δύο τρίτα της μείωσης των φορτίων.

Αυτό καθιστά τη χώρα πρώτη σε απόλυτους αριθμούς μείωσης των εξαγωγών από μήνα σε μήνα, σε σχέση με τις υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες της λεκάνης του Ατλαντικού, από όσες μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει τις προγραμματισμένες φορτώσεις.

Παρόλο που η Νορβηγία δεν συμμετέχει επίσημα στις αποφάσεις μείωσης παραγωγής πετρελαίου υπό τον συντονισμό του OPEC και συμμαχικών εθνών, δεσμεύθηκε ωστόσο να περιορίσει και αυτή την παραγωγή της. Το κοίτασμα Johan Sverdrup αναμενόταν να σηκώσει το βάρος των μειώσεων, αν και δεν είναι σαφές εάν αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ροές Σεπτεμβρίου είναι χαμηλές. Εκπρόσωπος της Equinor, η οποία διαχειρίζεται το πεδίο Johan Sverdrup, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Μαζί με τη Νιγηρία, την Αγκόλα, το Ηνωμένο Βασίλειο και αρκετούς άλλους παραγωγούς στη λεκάνη του Ατλαντικού, η Νορβηγία θα φορτώσει τον επόμενο μήνα συνολικά 5,73 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, το χαμηλότερο επίπεδο παραγωγής από τις αρχές του 2012.

Στο μεταξύ, το μεγάλο ερωτηματικό για τον Σεπτέμβριο είναι η Ρωσία, καθώς οι φορτώσεις για τον μήνα από τα δυτικά λιμάνια της Ρωσίας προβλέπεται να γίνουν γνωστές αργότερα τον Αύγουστο. Οι παγκόσμιες θαλάσσιες ροές αργού πετρελαίου ήταν κατά μέσο όρο περίπου 40 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Σεπτέμβριο του 2019, σύμφωνα με στοιχεία της Clarkson Research Services Ltd. Η χώρα άρχισε να αυξάνει τις ροές πετρελαίου από τα δυτικά της λιμάνια μέσα στον Αύγουστο, αφότου είχαν περισταλεί σε χαμηλά επίπεδα πολλών ετών τον Ιούλιο.

Φωτό: Kim Laland/AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.