Offshore Support Vessels: Οι συνέργειες, «ασπίδα» απέναντι στις προκλήσεις του κλάδου

Offshore Support Vessels: Οι συνέργειες, «ασπίδα» απέναντι στις προκλήσεις του κλάδου

104
Offshore Support Vessels: Οι συνέργειες, «ασπίδα» απέναντι στις προκλήσεις του κλάδου

Tα τελευταία χρόνια, η παγκόσμια αγορά ενέργειας είναι αντιμέτωπη με μια υψηλή μεταβλητότητα των τιμών, ενώ οι διαρκείς πιέσεις φορέων και ΜΚΟ για περιορισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων ασκούν επιπλέον πιέσεις στη συγκεκριμένη αγορά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα Offshore Support Vessels (OSVs), ο στόλος των οποίων κρίνεται από αναλυτές μεγάλος σε σχέση με τη ζήτηση, ο ανταγωνισμός είναι δριμύς και οι ναύλοι κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλο τον κόσμο περίπου 1.000 τέτοια πλοία είναι παροπλισμένα, ενώ μόνο στη Νορβηγία ο αριθμός τους ανέρχεται σε 100.

Μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις και στην έλλειψη επαρκών οικονομικών πόρων, οι διαχειρίστριες εταιρείες OSVs επιζητούν νέες ευκαιρίες σε παράκτια αιολικά πάρκα, στη γαλάζια οικονομία και σε άλλους τομείς. Μάλιστα το 2018 αναπτύχθηκε στη Νορβηγία ένα joint industry project (JIP), με τη συμμετοχή επτά εταιρειών ιδιοκτησίας και διαχείρισης OSVs αλλά και managers, με σκοπό την εφαρμογή και τη δοκιμή ψηφιακών λύσεων για τη μείωση των εκπομπών και του κόστους και την αύξηση της ασφάλειας.

Ο νηογνώμονας DNV GL συμμετέχει ενεργά στο project, επιβλέποντας κάποιες από τις δραστηριότητές του, κυρίως σε ό,τι αφορά τις απομακρυσμένες επιθεωρήσεις, την «έξυπνη» συντήρηση των OSVs και την ενεργειακή αποδοτικότητα.

Το project περιλαμβάνει τρεις φάσεις. Στην πρώτη έλαβαν χώρα συναντήσεις, συζητήσεις και workshops στα μέσα του 2019. Στη δεύτερη φάση, «Solution Design», συγκεκριμένες τεχνολογίες θα δοκιμαστούν, ενώ θα δοθούν και κατευθυντήριες γραμμές εφαρμογής τους. H φάση 3 θα εστιαστεί στην πρακτική εφαρμογή των επιλεγμένων λύσεων.

Ο κ. Knut Ljungberg, Principal Consultant, Shipping Advisory του DNV GL, τονίζει ότι το από κοινού project απαιτεί αρκετούς πόρους και συνεπώς η συνέργεια των εμπλεκόμενων φορέων αποτελεί μια πιο έξυπνη προσέγγιση. «Οι συμμετέχοντες μπορούν να ανταλλάσσουν απόψεις, να μαθαίνουν ο ένας από τον άλλο και, καθώς οι δραστηριότητές τους διαφέρουν σε ορισμένους τομείς, τα οφέλη για τη βιομηχανία θα είναι σημαντικά», κατέληξε ο κ. Ljungberg.

Φωτό: Kirill Petropavlov/ Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.