Η Κίνα στην εποχή του Covid-19 (Φωτογραφικό Αφιέρωμα)

Η Κίνα στην εποχή του Covid-19 (Φωτογραφικό Αφιέρωμα)

1596
Η Κίνα στην εποχή του Covid-19 (Φωτογραφικό Αφιέρωμα)

του κ. Πάνου Κατσινέλλου, Senior Surveyor του Bureau Veritas

Είναι γεγονός ότι η πανδημία αποτελεί ένα πρωτόγνωρο γεγονός για την καθημερινότητα όλης της ανθρωπότητας.

Έννοιες όπως το social distancing, η τηλεργασία, το lockdown κ.α. ήταν άγνωστες μέχρι πρότινος. Η πανδημία ήρθε να μας υπενθυμίσει κανόνες υγιεινής και μέτρα προστασίας που αγνοούσαμε επιδεικτικά.

Σε αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων η ζωή στην πόλη είναι κυριολεκτικά “άλλη”, κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τις μετακινήσεις και την εστίαση.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι παρακάτω εικόνες, στις οποίες αποτυπώνεται η “νέα πραγματικότητα” της κινεζικής πόλης  Guangzhou. Οι εν λόγω φωτογραφίες μας απεστάλησαν από τον κ. Πάνο Κατσινέλλο, Senior Surveyor του Bureau Veritas.

Φωτό 1,2,3 -Εσωτερικό ανελκυστήρα σε συγκρότημα πολυκατοικιών-πληροφορίες απολύμανσης χώρου, κυβερνητικές οδηγίες κατά του ιού-ζελατίνα στο πάνελ του ανελκυστήρα , απολύμανση και αλλαγή αυτής σε καθημερινή βάση.

IMG_20200801_104201

Φώτο 4- Κεντρική είσοδος σε συγκρότημα πολύ κατοικιών. Μέτρηση θερμοκρασίας σε όσους εισέρχονται στον χώρο-σε περίπτωση που η θερμοκρασία είναι πάνω από 37.3 ενημερώνονται οι αρχές. (αυτό ισχύει παντού).

φωτο 5

Φώτο 5- Αφισσοκολλημένες οδηγίες, συμβουλές στα Αγγλικά (σε διάφορα σημεία της πόλης) για όλους τους αλλοδαπούς από τις αρχές τις πόλεις.

Φώτο 6,7- Στην συγκεκριμένη εφαρμογή Κινέζοι και αλλοδαποί περνάνε τα ακριβή στοιχεία τους (διαβατήριο, ταυτότητα, διεύθυνση διαμονής κ.λπ.) Ο κωδικός πρέπει να ανανεώνεται κάθε φορά που βγαίνουμε από το σπίτι-για να έχεις πρόσβαση στο μετρό η ακόμα στον διαμέρισμα σου πρέπει να υποδείξεις τον κωδικό σου. Η εφαρμογή δουλεύει σε όλα τα κινητά.

IMG_20200801_104625

Φώτο 8- Με την συγκεκριμένη εφαρμογή κινητού-μπορείς να παρακολουθείς πόσα κρούσματα είναι κοντά σου-Το μπλε μπαλονάκι είναι το στίγμα με το οποίο υποδεικνύει την παρούσα τοποθεσία που βρίσκεσαι-τα κόκκινα μπαλονάκια υποδεικνύουν τα κρούσματα γύρω σου.

φωτο 9Φώτο 9- Θερμοκάμερα σε είσοδο ουρανοξύστη που στεγάζει γραφεία και διαμερίσματα.

Φωτό 10α, β- Έλεγχος θερμοκρασίας επιβατών από τον οδηγό και έπειτα τελική είσοδος εντός λεωφορείου από τις πίσω πόρτες.

IMG_20200801_105814

Φωτό 11- Εσωτερικό ανελκυστήρα σε κτιριακό συγκρότημα κατοικιών.

φωτο 12

Φωτό 12- Χρήση χαρτιού μιας χρήσης για πάτημα κουμπιών στους ανελκυστήρες και επιτόπου απόρριψη στον κάδο.

φωτο 12a

Φωτό 12α- Μετρό. Κάμερες θερμομέτρησης με συγκεκριμένο προσωπικό πρίν από τον έλεγχο σωματικού σκαναρίσματος και επικύρωση εισιτηρίου.

φωτο 12b

Φωτό 12β- Βαγόνι μετρό. Μάρτιος 2020.

IMG_20200801_110845

Φωτό 12γ- Έλεγχος αποβίβασης όλων των επιβατών. Πτήση εσωτερική.

Οδηγίες λειτουργίας εστιατορίων για την αποφυγή επέκτασης του ιού. Οι οδηγίες για όλα τα εστιατόρια είναι ίδιες-στην Αγγλική,Γαλλική,Κινεζική. Οι φωτογραφίες είναι από το Ελληνικό εστιατόριο HELLAS DELI στο Guangzhou.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ. Κατσινέλλος “Δεν μπορείς να βγεις έξω από το σπίτι εάν δεν έχεις τον απαραίτητο κωδικό. Μπορούν οι αρχές να σε σταματήσουν και να σου ζητήσουν να τους τον υποδείξεις. Δεν μπορείς να μπεις σε κανένα κατάστημα, δημόσια υπηρεσία κτλ. χωρίς να σε θερμομετρήσουν και να καταγράψουν το τηλέφωνό σου και το όνομα σου σε σχετική λίστα. Δυστυχώς έχει παρουσιαστεί το φαινόμενο της ξενοφοβίας από την πλευρά των Κινέζων και κάποιοι όταν δούνε αλλοδαπό τραβάνε τα παιδιά τους από κοντά μας και απομακρύνονται. Κάποιοι δε δεν μπαίνουν καν σε ανελκυστήρα μαζί τους. Δυστυχώς κάποια μαγαζιά δεν επιτρέπουν την είσοδο σε αλλοδαπούς. Σε μετρό και ουρανοξύστες έχουν στήσει θερμικές κάμερες. Υποχρεωτική μάσκα παντού”.

Η ζωή στο ναυπηγείο

Φωτό 13α, β- Χρήση διπλής μάσκας-νοσοκομειακή και 3Μ με φίλτρο Ν95 κατά του ιού.

φωτο 14

Φωτό 14 Απολύμανση όλων των γραφείων σε καθημερινή βάση-καταγραφή απολύμανσης ανά γραφείο με ώρα και ημερομηνία κολλημένη σε όλες τις πόρτες. Επίσης γίνεται αποστείρωση όλων των χώρων με χρήση λάμπας UV.

φωτο 15

Φωτό 15- Εστιατόριο με εμφανείς λιγότερες καρέκλες και συγκεκριμένες αποστάσεις μεταξύ καρεκλών. Μπλε γραμμές στο πάτωμα για να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας. Κάποιοι (επιθεωρητές κλάσης ή επιθεωρητές ναυτιλιακών επιλέγουν να παίρνουν το φαγητό πακέτο και να τρώνε στα γραφεία τους).

Φωτό 16,17,18- Οδηγίες στα Κινέζικα για θέματα υγιεινής, μέτρα κατά τον ιό, ταξιδιωτικές οδηγίες αφισοκολλημένες σε όλα τα κτίρια του ναυπηγείου-Οδηγίες στα Αγγλικά μοιράστηκαν σε όλους τους αλλοδαπούς επιθεωρητές κλάσης και εκπροσώπους των ναυτιλιακών εταιρειών προς ανάγνωση ,έπειτα από την ανάγνωση υπογράψαμε ότι θα τηρούμε τους κανονισμούς.

Φωτό 19& 20 Αλλαγή ζελατίνας στα κουμπιά ανελκυστήρα σε καθημερινή βάση. Απολύμανση αυτής σε καθημερινή βάση.

Φωτό 21, 22- Εστιατόριο εργαζομένων-διαχωριστικά ασφαλείας ανά τραπεζάκι για ασφάλεια.

Επιπλέον, ο κ. Κατσινέλλος προσέθεσε: “Σε καθημερινή βάση στην είσοδο του ναυπηγείου γίνεται σε όλους ανεξαιρέτως μέτρηση θερμοκρασίας. Σε περίπτωση που η θερμοκρασία υπερβαίνει το φυσιολογικό όριο ενημερώνονται οι αρχές. Να σημειωθεί ότι την περίοδο που στην Ευρώπη έγινε έξαρση του ιού μας ζητήθηκε από την αστυνομία να προβούμε σε COVID test χωρίς καμία επιβάρυνση. Επιπλέον 2-3 μέρες πριν το τεστ 2 αστυνομικοί με έναν νοσοκομειακό υπάλληλο με στολή προστασίας μας επισκέφτηκαν στα διαμερίσματα μας και μας έκαναν τυπικό έλεγχο διαβατηρίου και βίζας. Επιπλέον έγινε θερμομέτρηση και έγιναν ερωτήσεις του τύπου αν έχουμε πυρετό ή συμπτώματα καθώς και την θέση του αεροπλάνου σε περίπτωση που ταξιδέψαμε εντός ή εκτός Κίνας.

Όλα τα παραπάνω είναι αληθή γεγονότα τα οποία επιβεβαιώνονται κατά την παραμονή μου στην συγκεκριμένη πόλη και δεν αντιπροσωπεύει την εμπειρία άλλων αλλοδαπών στην ίδια πόλη ή σε άλλες πόλεις της Κίνας. Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τις αρμόδιες αρχές οι οποίες καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να κρατούν ασφαλείς τους αλλοδαπούς και μη”.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.