Τα lockdown χτυπούν… τον καφέ

Τα lockdown χτυπούν… τον καφέ

478
Τα lockdown χτυπούν… τον καφέ

Σε έναν κόσμο που έμαθε να πορεύεται πια με το «work from home», κάποιες καθημερινές συνήθειες-απολαύσεις, όπως ο take away καφές από το καφέ της γειτονιάς, αποτελούν μάλλον παρελθόν.

Παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση καφέ στο σπίτι έχει αυξηθεί, σε καμία περίπτωση η κατανάλωση αυτή δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις όποιες απώλειες στην παγκόσμια ζήτηση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας, η παγκόσμια κατανάλωση καφέ θα υποχωρήσει φέτος για πρώτη φορά από το 2011. Η εκτίμηση αυτή προφανώς δεν εκπλήσσει κανέναν, δεδομένου ότι, για αρκετό μεγάλο χρονικό διάστημα, πολλά εστιατόρια και καφετέριες, που αντιπροσωπεύουν το 25% της ζήτησης, παρέμειναν κλειστά.

Δημοσίευμα του Bloomberg αποτυπώνει τη νέα, σκληρή πραγματικότητα για την εστίαση, σημειώνοντας ότι, παρά τη σταδιακή επαναλειτουργία των οικονομιών, η πλειοψηφία των καταναλωτών εκφράζουν τους φόβους τους για να κάνουν ό,τι πριν από την κορονοκρίση θεωρούνταν απόλυτα φυσιολογικό: έναν καφέ ή φαγητό με φίλους.

Εάν οι εκτιμήσεις του αμερικανικού υπουργείου επιβεβαιωθούν και η ζήτηση για καφέ δεν ανακάμψει σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, τότε ο αντίκτυπος θα είναι καθοριστικός για περίπου 125 εκατ. ανθρώπους, οι οποίοι άμεσα ή έμμεσα εξαρτώνται οικονομικά από τον καφέ. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Bloomberg, που επικαλείται στοιχεία της Citigroup, τα futures καφέ αράμπικα ίσως υποχωρήσουν κατά 10% το β΄ εξάμηνο, στα 90 cents της λίρας. Στο μεταξύ, ο Διεθνής Οργανισμός Καφέ υπογραμμίζει τον κίνδυνο αύξησης της παιδικής εργασίας σε περιοχές καλλιέργειας καφέ, καθώς η φτώχεια λαμβάνει δραματικές διαστάσεις.

Βέβαια, υπάρχει και η θετική πλευρά των πραγμάτων: στην Ασία, την ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά καφέ, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση της ζήτησης, ενώ το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας βλέπει αύξηση της ζήτησης καφέ το επόμενο έτος.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως η πανδημία έχει επηρεάσει και μία από τις καθημερινές μας συνήθειες: τον καφέ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.