Saudi Aramco: Αναδιοργάνωση και επέκταση σε νέες αγορές

Saudi Aramco: Αναδιοργάνωση και επέκταση σε νέες αγορές

106
Saudi Aramco: Αναδιοργάνωση και επέκταση σε νέες αγορές

Σε αναδιοργάνωση των βασικών δραστηριοτήτων παραγωγής του (μετατροπή πετρελαίου και φυσικού αερίου στα τελικά προϊόντα) σκοπεύει να προβεί ο ενεργειακός κολοσσός Saudi Aramco. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εταιρεία, η απόφαση αυτή αποτελεί μέρος της αναπτυξιακής της στρατηγικής, ενώ στόχος του σαουδαραβικού κολοσσού είναι η ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσης έως τα τέλη του 2020.

Παράλληλα, η Saudi Aramco ανέφερε ότι η αναδιοργάνωση θα κατηγοριοποιηθεί σε τέσσερις άξονες ως εξής:

• Καύσιμα, συμπεριλαμβανομένου και του διυλισμού

• Εμπορία, λιανικές πωλήσεις και λιπαντικά

• Χημικά προϊόντα, ρεύμα και αγωγοί

• Διανομή και τερματικοί σταθμοί

Όπως δήλωσε και εκπρόσωπος της Saudi Aramco, σύμφωνα με το Reuters, «αυτή η αναδιοργάνωση αποσκοπεί στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ήδη υφιστάμενων διαδικασιών μετατροπής πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ δεν αποτελεί θεμελιώδη αλλαγή για τη συνολική επιχειρηματική της δομή.

Σημειώνεται ότι η Saudi Aramco, ως η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πετρελαίου παγκοσμίως, παράγει περίπου 8,5 εκατ. βαρέλια αργού την ημέρα, ενώ εξάγει 6 εκατ. από αυτά.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Reuters, ο ενεργειακός κολοσσός προσβλέπει στην αύξηση της διυλιστικής του ικανότητας, τόσο στη Σαουδική Αραβία όσο και στο εξωτερικό, στα 8-10 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Μέχρι στιγμής, η διυλιστική ικανότητα της Aramco ανέρχεται στα 5 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία προσδοκά σε επέκταση στις κινεζικές αγορές, ενώ τον Ιούνιο προχώρησε στην εξαγορά του 70% των μετοχών της SABIC, της τέταρτης μεγαλύτερης εταιρείας πετροχημικών παγκοσμίως.

Φωτό: SAUDI ARAMCO/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.