To Ιράν, «οδός» για containerships από την Ινδία προς την Ευρασία

To Ιράν, «οδός» για containerships από την Ινδία προς την Ευρασία

163
To Ιράν, «οδός» για containerships από την Ινδία προς την Ευρασία

Με τη βοήθεια του ιρανικού λιμένα του Τσαμπαχάρ, η Ινδία θα μειώσει τα κόστη των logistics της μέχρι και 20% για τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων σε χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (CIS). Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, το ιρανικό λιμάνι θα αποτελέσει «οδό» για τη μεταφορά containers από την Ινδία σε χώρες όπως η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν.

Μέχρι στιγμής, η μεταφορά αυτή ήταν δυνατή μόνο μέσω Ευρώπης και Κίνας. Ο υπουργός Ναυτιλίας της Ινδίας, Mansukh Lal Mandaviya, ανέφερε επί του θέματος ότι «εάν θέλαμε να στείλουμε containers σε χώρες της CIS, αυτό ήταν δυνατό μόνο μέσω της Ευρώπης και της Κίνας. Δεν υπήρχε άλλη σύνδεση με τις χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών. Τώρα, ωστόσο, υπάρχει απευθείας σύνδεση με αυτές τις χώρες και διαμέσου του Αφγανιστάν».

Παράλληλα, ο κ. Mandaviya πρόσθεσε ότι οι μεταφορτώσεις στον λιμένα του Τσαμπαχάρ έχουν ήδη ξεκινήσει. Ο λιμένας του Τσαμπαχάρ αποτελεί το πλησιέστερο σημείο πρόσβασης του Ιράν προς τον Ινδικό Ωκεανό. Το Ιράν προωθεί διαρκώς σχέδια, με σκοπό τη μετατροπή του λιμανιού σε κόμβο μεταφορών, για την πρόσβαση της χώρας στις αγορές του βόρειου κομματιού του Ινδικού Ωκεανού και της Κεντρικής Ασίας.

Φωτό: Μevlutyy/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.