Hapag-Lloyd: Τέλος στη μεταφορά στερεών αποβλήτων προς την Κίνα

Hapag-Lloyd: Τέλος στη μεταφορά στερεών αποβλήτων προς την Κίνα

80
Hapag-Lloyd: Τέλος στη μεταφορά στερεών αποβλήτων προς την Κίνα

Σε ανακοίνωση σχετικά με τη διακοπή μεταφοράς φορτίων στερεών αποβλήτων με προορισμό την Κίνα προέβη η ναυτιλιακή εταιρεία διαχείρισης containerships Hapag-Lloyd. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Reuters, η απόφαση αυτή θα ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίου, προκειμένου η γερμανική εταιρεία να προσαρμοστεί στη νέα κινεζική νομοθεσία, η οποία καθιστά μεταφορείς και εισαγωγείς υπεύθυνους για την επιστροφή και την απόρριψη των στερεών αποβλήτων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εισαγωγής προς την Κίνα.

«Αυτή η νομοθεσία ισχύει για όλα τα φορτία στερεών αποβλήτων, όπως απορρίμματα χαρτιού, πλαστικών, μετάλλων, χημικών ουσιών κ.λπ.» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Hapag-Lloyd στις 12 Ιουνίου προς τους πελάτες της.

Σκοπός της κινεζικής νομοθεσίας του Απριλίου είναι ο εκμηδενισμός των εισαγωγών στερεών αποβλήτων της χώρας, έως τα τέλη του 2020, για περιβαλλοντικούς λόγους.

Οποιαδήποτε παράβαση «θα οδηγήσει σε επιστροφή του φορτίου με απόφαση του τελωνείου, ενώ ενδέχεται να επιβληθούν και χρηματικά πρόστιμα», αναφέρει η Hapag Lloyd. Η Hapag-Lloyd αποτελεί τελευταίο παράδειγμα μεταφορέα που επιχειρεί να συμμορφωθεί με την κινεζική νομοθεσία, με τη Mediterranean Shipping Company νωρίτερα αυτόν τον μήνα να ενημερώνει τους πελάτες της ότι δεν θα μεταφέρει προς την Κίνα φορτία στερεών αποβλήτων.

Παρότι στερεά απόβλητα που έχουν αγοραστεί με βάση τα συμφωνηθέντα όρια ποσοστώσεων μπορούν ακόμη να εξαχθούν προς την Κίνα, εντούτοις η απόφαση των κορυφαίων εταιρειών μεταφοράς containers ενδέχεται να δημιουργήσει στρεβλώσεις στις μεταφορές στερεών αποβλήτων προς τα τέλη του 2020.

Φωτό: Maurizio Gambarini/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.