Ημέρα του Ναυτικού: Η νέα Ευρωπαία Επίτροπος, Adina Vălean, για τα δικαιώματα...

Ημέρα του Ναυτικού: Η νέα Ευρωπαία Επίτροπος, Adina Vălean, για τα δικαιώματα των ναυτικών

306
Ημέρα του Ναυτικού: Η νέα Ευρωπαία Επίτροπος, Adina Vălean, για τα δικαιώματα των ναυτικών

Σε δήλωση προέβη χθες στις 25 Ιουνίου ‒Παγκόσμια Ημέρα των Ναυτικών‒ η Επίτροπος μεταφορών της ΕΕ, Adina Vălean. Η Επίτροπος υπογράμμισε ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε όλο και περισσότερες αλλαγές πληρωμάτων και ότι τα κράτη ανά τον κόσμο πρέπει να επιτρέψουν τον επαναπατρισμό των ναυτικών και την πρόσβαση σε θεωρήσεις, άδειες παραμονής ή ανταπόκρισης για τα πληρώματα που πρόκειται να επιβιβαστούν στα πλοία.

«Η φετινή Ημέρα του Ναυτικού έρχεται σε μια δύσκολη περίοδο για τους ναυτικούς. Οι μειωμένες μεταφορικές συνδέσεις και η περιορισμένη δυνατότητα μετακίνησης έχουν κρατήσει χιλιάδες ναυτικούς εντός των πλοίων, για περισσότερο απ’ ό,τι προβλέπουν οι συμβατικές τους υποχρεώσεις, με σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία και πιθανούς κινδύνους για την ασφαλή λειτουργία των πλοίων».

«Η διευκόλυνση της αλλαγής των πληρωμάτων αποτελεί προτεραιότητά μας. Οι ναυτικοί μας παρέχουν τρόφιμα, καύσιμα, ιατρικό εξοπλισμό και διατηρούν τη ροή της παγκόσμιας οικονομίας απρόσκοπτη. Σε αναγνώριση του έργου τους, ανακηρύξαμε τους ναυτικούς ως “key workers” κατά την έναρξη της πανδημίας. Παρουσιάσαμε προτάσεις για την πραγματοποίηση ασφαλών και έγκαιρων αλλαγών πληρωμάτων. Οι ναυτικοί εξαιρούνται από τους πρόσκαιρους περιορισμούς μη αναγκαίων μεταφορών της ΕΕ. Με την εφαρμογή αυτών των προτάσεων, η κατάσταση έχει βελτιωθεί στην Ευρώπη».

«Με όλο και περισσότερες συμβάσεις ναυτικών να πλησιάζουν προς τη λήξη τους, κάνω έκκληση στα κράτη-μέλη της ΕΕ να διευκολύνουν τις απαραίτητες θεωρήσεις, έτσι ώστε οι ναυτικοί να μπορέσουν να αναλάβουν τα καθήκοντά τους και να αντικαταστήσουν τους ναυτικούς που βρίσκονται στη θάλασσα ήδη για πολλούς μήνες».

«Ωστόσο, δεδομένου του παγκόσμιου χαρακτήρα του κλάδου, έχουμε ανάγκη από στενή συνεργασία σε διεθνές επίπεδο για την εύρεση λύσης σε αυτή την κρίση. Έχουμε ήδη απευθυνθεί στους σχετικούς εξειδικευμένους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών, ενώ ερχόμαστε σε επαφή και με σημαντικά ναυτιλιακά κράτη, για να διασφαλίσουμε ότι οι ναυτικοί τους μπορούν να επιβιβαστούν σε πλοία ή/και να επιστρέψουν στις πατρίδες τους με ασφάλεια. Βλέπουμε ευνοϊκά τις προσπάθειες που ανέλαβαν οι IMO και ILO, καθώς και τις πρωτοβουλίες των βιομηχανιών ναυτιλίας και αερομεταφορών για την εύρεση λύσεων σχετικά με τη μεταφορά πληρωμάτων. Βασιζόμαστε στη συνεχή υποστήριξη των κρατών-μελών της ΕΕ για τη διευκόλυνση της αντικατάστασης πληρωμάτων στα εδάφη και στα πλοία των νηολογίων τους».

«Καλώ επίσης τους κοινωνικούς εταίρους να συμμετάσχουν σε συζήτηση για τα μαθήματα που μας δίδαξε η κρίση της πανδημίας. Το ναυτικό επάγγελμα είναι απαραίτητο για τη ροή του παγκόσμιου εμπορίου».

Φωτό: MinCI/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.