Σε ισχύ παραμένει η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας

Σε ισχύ παραμένει η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας

132
Σε ισχύ παραμένει η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας

Σε ισχύ παραμένει η εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. «Η εμπορική συμφωνία με την Κίνα παραμένει άθικτη. Ελπίζουμε ότι (οι Κινέζοι) θα συνεχίσουν να ακολουθούν τους όρους της συμφωνίας», ήταν τα λόγια του πλανητάρχη σε ανάρτησή του στο Twitter.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ασκήσει έντονη κριτική στην Κίνα για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19 και την κατηγορεί για την εξάπλωσή της. Οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είχαν δημιουργήσει κλίμα αβεβαιότητας σχετικά με τη συνέχιση της εμπορικής συμφωνίας των δύο χωρών.

Τον Ιανουάριο του 2020, ΗΠΑ και Κίνα κατέληξαν σε ενδιάμεση εμπορική συμφωνία για τη μείωση των δασμών στις εισαγωγές-εξαγωγές των προϊόντων των δύο χωρών, με την Κίνα να δεσμεύεται να αγοράσει μεγάλες ποσότητες αμερικανικών αγαθών.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα διεθνούς εμπορίου, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο Καπιτώλιο ότι υπάρχει αισιοδοξία στον Λευκό Οίκο ότι η Κίνα θα τηρήσει τις αγοραστικές της «υποχρεώσεις» προς τις ΗΠΑ, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ασιατικό κράτος λόγω του Covid-19.

Ωστόσο, τον γύρο του κόσμου έκαναν σε όλα τα διεθνή πρακτορεία οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις του διευθυντή εμπορίου και κατασκευαστικής πολιτικής του Λευκού Οίκου, Peter Navarro, ο οποίος εξέφρασε την έλλειψη εμπιστοσύνης προς την κινεζική κυβέρνηση, λόγω της απόκρυψης του γεγονότος ότι ο κορονοϊός προήλθε από το ασιατικό κράτος.

Φωτό: Morning Brew/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.