Eμπόριο: Με το βλέμμα στη Μαύρη Ήπειρο και η Ινδονησία

Eμπόριο: Με το βλέμμα στη Μαύρη Ήπειρο και η Ινδονησία

81
Eμπόριο: Με το βλέμμα στη Μαύρη Ήπειρο και η Ινδονησία

Η Ινδονησία «φλερτάρει» με την αφρικανική ήπειρο ως μια δυνητική αγορά για εξαγωγές φοινικέλαιου, σύμφωνα με την ινδονησιακή ένωση φοινικέλαιου (GAPKI), καθώς ο Covid-19 έχει στερήσει στη μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου τις εξαγωγές σε χώρες όπου παραδοσιακά διοχετευόταν το φοινικέλαιο.

Ο πρόεδρος της GAPKI, Joko Supriyono, τόνισε ότι η αγορά στην περιοχή της Αφρικής έχει γίνει ελκυστική λόγω της συνεχώς αυξανόμενης τάσης των εξαγωγών σε ετήσια βάση, παρά τις παραγγελίες σε μικρότερες ποσότητες. Ο Ινδονήσιος αξιωματούχος εξήγησε ότι, βάσει των νέων συνθηκών, 32 προϊόντα ινδονησιακού φοινικέλαιου, συμπεριλαμβανομένου του αργού φοινικέλαιου (CPO), εξήχθησαν στην Αφρική.
Ο κ. Supriyono έκρινε ότι η ανάπτυξη της δυνητικής νέας αγοράς ήταν μία από τις προσπάθειες που έκανε η Ινδονησία τη στιγμή της αποδυνάμωσης της παγκόσμιας ζήτησης για φοινικέλαιο εν μέσω της παγκόσμιας πανδημίας.
Επιπλέον, ο εκτελεστικός διευθυντής της ινδονησιακής ένωσης βιομηχανίας φυτικών ελαίων (GIMNI), Sahat Sinaga, επισήμανε ότι η αφρικανική ήπειρος, και ιδίως η ανατολική Αφρική, με πληθυσμό περίπου 380 εκατ. σε 18 χώρες, έχει αναμφισβήτητα γίνει μια δυνητική αγορά εμπορευμάτων φοινικέλαιου.
«Το ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχουν μεγάλες δεξαμενές στα λιμάνια. Ως εκ τούτου, προτιμούν να αγοράζουν λάδι σε συσκευασίες κάτω των 25 κιλών», εξήγησε ο κ. Sinaga.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι ήταν καιρός για την Ινδονησία να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση, καθώς η ακτή της Δυτικής Σουμάτρας μπορεί να αναπτυχθεί ως σημείο εξαγωγής σε Ινδία και Ευρώπη, επιτυγχάνοντας μείωση περίπου $8-10 ανά τόνο στο κόστος logistics, σε σύγκριση με τις εξαγωγές που πραγματοποιούνται από το Riau, στην Ανατολική Σουμάτρα, στα Στενά της Μαλάκκα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.