Σαουδική Αραβία: Αύξηση μεριδίου στην αγορά πετρελαίου

Σαουδική Αραβία: Αύξηση μεριδίου στην αγορά πετρελαίου

132
Σαουδική Αραβία: Αύξηση μεριδίου στην αγορά πετρελαίου

H Σαουδική Αραβία, o κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, προσανατολίζεται στην αύξηση του μεριδίου της στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου στο 15% έως το 2025, από 11,6% σήμερα, το υψηλότερο μερίδιο από τη δεκαετία του ’80, δήλωσε αναλυτής της JP Morgan στο πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, ο OPEC και ο μεγαλύτερος παραγωγός του, η Σαουδική Αραβία, αναμένεται να δραστηριοποιηθούν προκειμένου να καλύψουν το κενό στην προσφορά πετρελαίου, καθώς οι επενδύσεις σε νέα έργα παραγωγής μαύρου χρυσού θα επηρεαστούν σημαντικά από τη μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου, εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού.

Το μερίδιο του OPEC στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί στο 40% έως το 2025, από περίπου 33% σήμερα.

Ενώ οι χώρες του OPEC πρόκειται να επωφεληθούν από τους μειωμένους προϋπολογισμούς εξορυκτικών επενδυτικών σχεδίων, η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ δεν πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά έως το 2030 σε σύγκριση με το 2020. Η JP Morgan προβλέπει ότι η παραγωγή σχιστόλιθου στις ΗΠΑ θα ανέλθει στα 11 εκατ. βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2030, σε σύγκριση με 10,9 εκατ. bpd το 2020.

Σύμφωνα με τη Rystad Energy, οι παγκόσμιες δαπάνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο αναμένεται να μειωθούν στο χαμηλότερο επίπεδο 15 ετών, στα $383 δισ. φέτος, μειωμένες κατά 29% σε σύγκριση με το 2019.

Εάν οι επενδύσεις σε πετρέλαιο δεν βελτιωθούν από τα χαμηλά επίπεδα του 2020, «τότε αυτό θα μείωνε το προσδοκώμενο επίπεδο προσφοράς το 2025 κατά περίπου 9 εκατ. βαρέλια την ημέρα, δημιουργώντας σαφή κίνδυνο αυστηρότερων αγορών εάν η ζήτηση αρχίσει να επιστρέφει προς την πορεία που ακολουθούσε πριν από την κρίση», ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) σε έκθεση τον περασμένο μήνα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.