Τι μέλλει γενέσθαι στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου

Τι μέλλει γενέσθαι στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου

227
Τι μέλλει γενέσθαι στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, οι παγκόσμιες τιμές πετρελαίου σημείωσαν αύξηση την Τρίτη 16 Ιουνίου, με το Brent crude να τελεί υπό διαπραγμάτευση στα $41,34 ανά βαρέλι. Η αύξηση αυτή της τιμής αποτελεί απόρροια των εκτιμήσεων του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) για ανοδική πορεία της ζήτησης πετρελαίου για το υπόλοιπο του 2020.

Το μηνιαίο report της IEA κάνει λόγο για αύξηση της ζήτησης πετρελαίου σε 91,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το υπόλοιπο του 2020, αύξηση κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα σε σχέση με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις του Οργανισμού για τον Μάιο.

Ωστόσο, η IEA τόνισε ότι η ραγδαία μείωση των πτήσεων λόγω της πανδημίας του Covid-19 δεν θα επιτρέψει την επιστροφή της ζήτησης σε επίπεδα προ πανδημίας πριν από το 2022.

Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου τον Μάιο μειώθηκε κατά σχεδόν 12 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με τα μέλη του OPEC+ να μειώνουν την παραγωγή πετρελαίου κατά 9,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Σύμφωνα με το report της IEA, αυτό σημαίνει ότι τα μέλη του OPEC τήρησαν το 89% των συμφωνημένων περικοπών παραγωγής πετρελαίου για τον Μάιο. Τα κράτη-μέλη του OPEC+ συμφώνησαν αυτόν τον μήνα για περαιτέρω περικοπές, που θα αγγίξουν τα 9,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία να παροτρύνουν τα μέλη που δεν συμμορφώθηκαν πλήρως με τις συμφωνηθείσες περικοπές να καλύψουν το χαμένο έδαφος μέχρι τον Οκτώβριο.

Παρ’ όλα αυτά, ανησυχία προκαλεί το ενδεχόμενο δεύτερης φάσης lockdown λόγω μιας νέας έξαρσης των κρουσμάτων του Covid-19. «Εάν ο κόσμος αντιμετωπίσει ένα δεύτερο κύμα Covid-19 όπως αντιμετώπισε το πρώτο, τότε θα βιώσουμε μείωση της ζήτησης, που δεν ήταν στο αρχικό πλάνο», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής των πετρελαϊκών αγορών της Rystad Energy, Bjornar Tonhaugen.

Φωτό: David Mark/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.