Trafigura: Αύξηση κερδών εν μέσω πανδημίας και μεταβλητότητας της αγοράς

Trafigura: Αύξηση κερδών εν μέσω πανδημίας και μεταβλητότητας της αγοράς

812
Trafigura: Αύξηση κερδών εν μέσω πανδημίας και μεταβλητότητας της αγοράς

Σημαντικά οφέλη φαίνεται να έχει η κρίση του Covid-19 για ορισμένες από τις επιχειρήσεις της Trafigura, λόγω της σημαντικής πτώσης των τιμών αργού πετρελαίου. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η μεγαλύτερη εταιρεία commodity trading στον κόσμο με αφορμή την ανακοίνωση των προσωρινών οικονομικών αποτελεσμάτων της στις 11 Ιουνίου, τα εξαμηνιαία κέρδη της για το οικονομικό έτος 2020 (1η Οκτωβρίου 2019-31η Μαρτίου 2020) αυξήθηκαν κατά 27%, στα $542 εκατ., λόγω της «σημαντικής αστάθειας στην παγκόσμια αγορά ενέργειας».

«Οι πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο του Covid-19 στην παγκόσμια αγορά και στις αποφάσεις του OPEC και άλλων παραγωγών πετρελαίου για τη ζήτηση και την προσφορά μάς επέτρεψαν να ενεργήσουμε αποτελεσματικά», δήλωσε ο Christophe Salmon, επικεφαλής οικονομικών της Trafigura.

Οι οικονομικές επιδόσεις της Trafigura κατά το πρώτο χρονικό διάστημα της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου έρχονται σε αντίθεση με τις αντίστοιχες επιδόσεις των ανταγωνιστών της. Η Vitol, ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος έμπορος πετρελαίου στον κόσμο, κατέγραψε απότομη μείωση των κερδών της το πρώτο τρίμηνο του 2020, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με όσα αναφέρει η εταιρεία, τα κέρδη της φαίνεται να ανέκαμψαν την περίοδο Απριλίου-Μαΐου.

Ωστόσο, η μείωση της ζήτησης στις αγορές ενέργειας οδήγησε στη μείωση της αξίας των επενδύσεων της Trafigura. Ενδεικτικά, η εταιρεία σημείωσε απώλειες $287 εκατ. στην αξία του μεριδίου της στο joint venture που έχει δημιουργήσει με τη ρωσική εταιρεία Rosneft, για δραστηριότητες διύλισης πετρελαίου στην Ινδία.

Φώτο: Guillaume Horcajuelo/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.