Κίνα: Αναστολή του ετήσιου στόχου ανάπτυξης για το 2020

Κίνα: Αναστολή του ετήσιου στόχου ανάπτυξης για το 2020

54
Κίνα: Αναστολή του ετήσιου στόχου ανάπτυξης για το 2020

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι δεν θα θέσει στόχο ανάπτυξης για το 2020, καθώς η χώρα θα επικεντρωθεί στη σταθεροποίηση της απασχόλησης και στη διασφάλιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της.

Ο πρωθυπουργός της Κίνας, Li Keqiang, απευθυνόμενος στο 13ο Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο, δήλωσε ότι η απόφαση για μη καθορισμό αναπτυξιακού στόχου σχετίζεται με την αβεβαιότητα που προκάλεσε η πανδημία του Covid-19.

«Η αναστολή των προσπαθειών για την επίτευξη ενός συγκεκριμένου αναπτυξιακού στόχου τέθηκε επειδή η χώρα θα κληθεί να αντιμετωπίσει παράγοντες που είναι δύσκολο να προβλεφθούν στην ανάπτυξή της λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας σχετικά με την πανδημία και το παγκόσμιο οικονομικό και εμπορικό περιβάλλον», ανέφερε ο Κινέζος αξιωματούχος, σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα.

«Προς το παρόν και στο εγγύς μέλλον, η Κίνα θα αντιμετωπίσει κινδύνους και προκλήσεις όπως ποτέ άλλοτε», δήλωσε ο Li. «Ωστόσο, έχουμε μοναδικά πολιτικά και θεσμικά πλεονεκτήματα, ένα ισχυρό οικονομικό θεμέλιο, τεράστιο δυναμικό αγοράς και εκατοντάδες εκατομμύρια ευφυείς και εργατικούς ανθρώπους. […] Η μη θέσπιση συγκεκριμένου στόχου για οικονομική ανάπτυξη θα επιτρέψει σε όλους μας να επικεντρωθούμε στη διασφάλιση της σταθερότητας», κατέληξε ο Κινέζος πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με την έκθεση που μοιράστηκε στο συνέδριο, η Κίνα θα επικεντρωθεί στη διατήρηση της ασφάλειας στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στο εξωτερικό εμπόριο, στις ξένες επενδύσεις και στις εγχώριες επενδύσεις.

Η έκθεση ανέφερε επιπλέον έξι τομείς στους οποίους θα πρέπει να εστιάσει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, ήτοι η ασφάλεια στην εργασία, οι βασικές ανάγκες διαβίωσης, η λειτουργία φορέων της αγοράς, η ασφάλεια τροφίμων και ενέργειας, οι σταθερές βιομηχανικές και εφοδιαστικές αλυσίδες και η κανονική λειτουργία των κυβερνήσεων πρωτοβάθμιου επιπέδου.

«Η Κίνα θα δώσει προτεραιότητα στη σταθεροποίηση της απασχόλησης και στη διασφάλιση του βιοτικού επιπέδου», συνέχισε η έκθεση, η οποία αναφέρει ότι τίθεται στόχος 9 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας το 2020 και διατηρώντας το ποσοστό ανεργίας στο 6%.

Φωτό: Kin Li/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.