Εμπορευματικά αγαθά: Μειώσεις αλλά και αυξήσεις των εισαγωγών από την Κίνα

Εμπορευματικά αγαθά: Μειώσεις αλλά και αυξήσεις των εισαγωγών από την Κίνα

123
Εμπορευματικά αγαθά: Μειώσεις αλλά και αυξήσεις των εισαγωγών από την Κίνα

Οι παγκόσμιες εξαγωγές εμπορευμάτων προς την Κίνα αναμένονται μειωμένες κατά $15,5 δισ., στα $33,1 δισ., το 2020, σημειώνοντας πτώση 46% σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις της UNCTAD πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Νέα έρευνα της UNCTAD εγείρει ανησυχίες για τις οικονομίες χωρών οι οποίες εξαρτώνται εν πολλοίς από τις εξαγωγές εμπορευμάτων ενέργειας, σιτηρών και μεταλλευμάτων. Κατά την UNCTAD, περίπου τα 2/3 των αναπτυσσόμενων χωρών βασίζονται στις εξαγωγές, ενώ η Κίνα απορροφά το 1/5 των παγκόσμιων εξαγωγών.

Η έρευνα καταδεικνύει ότι, για τις αναπτυσσόμενες χώρες που βασίζονται στις εξαγωγές, οι απώλειες εκτιμώνται μεταξύ $2,9 δισ. και $7,9 δισ., που αποτελεί απώλεια 9% σε όρους ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης.

Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει ότι οι κινεζικές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου θα μειωθούν φέτος κατά 10%, όταν πριν από τον κορονοϊό οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση 10%. Από την άλλη, οι εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος θα αυξηθούν μεν αλλά με μειωμένο ρυθμό κατά 2/3 σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, ενώ οι εισαγωγές σιταριού θα υποχωρήσουν κατά 25% φέτος.

Ενώ τα περισσότερα εμπορεύματα διαφαίνεται ότι θα δεχτούν σφοδρό πλήγμα, η UNCTAD εκτιμά ότι οι κινεζικές εισαγωγές σόγιας από αναπτυσσόμενες χώρες που βασίζονται στις εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 34%, 10% υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Παράλληλα, ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών χαλκού από τις χώρες αυτές προς την Κίνα εκτιμάται ότι θα διπλασιαστεί στο 11% από το 5,4%.

Τα δεδομένα συνεπώς καταδεικνύουν ότι, παρά τις ανυπολόγιστες ζημίες της κρίσης στο παγκόσμιο εμπόριο, κάποιες εξαγωγικές χώρες για συγκεκριμένα commodities ίσως καταγράψουν καλύτερες επιδόσεις.

Φωτό: Wu Hong/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.