Ποιες προκλήσεις φέρνουν οι αλλαγές στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα;

Ποιες προκλήσεις φέρνουν οι αλλαγές στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα;

85
Ποιες προκλήσεις φέρνουν οι αλλαγές στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα;

Η οικονομία του μεγαλύτερου εξαγωγέα ενέργειας στον κόσμο οδεύει προς τη βαθύτερη ύφεση των τελευταίων δέκα ετών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ μία ακόμα μεγαλύτερη κρίση μπορεί να είναι πολύ κοντά.

Άρθρο που δημοσιεύεται στο Bloomberg αναφέρει ότι αναλυτές στο Κέντρο Ενέργειας Skolkovo, που χρηματοδοτήθηκε από το Κρεμλίνο, προειδοποίησαν ότι το έθνος αντιμετωπίζει χρόνια οικονομική στασιμότητα, καθώς η διεθνής ζήτηση προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα σταδιακά μειώνεται. Εάν η Ρωσία δεν προσαρμοστεί, τα έσοδα του προϋπολογισμού θα «μειωθούν δραστικά» και η ανάπτυξη μπορεί να περιοριστεί σε λιγότερο από 0,8% ετησίως για τις επόμενες δύο δεκαετίες, λιγότερο από το ένα τρίτο αυτού που στοχεύει το Υπουργείο Οικονομίας.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στηρίχτηκε στις υψηλές τιμές του πετρελαίου ως βάση για την οικονομική ανάπτυξη ‒και τη δική του δημοτικότητα‒ για τις δύο και πλέον δεκαετίες που βρίσκεται στο τιμόνι της Ρωσίας. Τώρα οι προβλέψεις αναμένουν ότι η ύφεση του κορονοϊού θα επιταχύνει τη μείωση της παγκόσμιας χρήσης ορυκτών καυσίμων, με ορισμένους αναλυτές να προβλέπουν ότι η αιχμή ήταν το 2019, περίπου 15 χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι περίμενε το Κρεμλίνο.

Το Κρεμλίνο δεν δείχνει σημάδια ότι σκοπεύει να απομακρυνθεί από την τρέχουσα οικονομική στρατηγική, σύμφωνα με την οποία σχεδόν το ήμισυ των εσόδων του προϋπολογισμού προέρχεται από εξαγωγές ενέργειας. Ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft, Igor Sechin, ανέφερε στον πρόεδρο Πούτιν την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε ένα έργο εξερεύνησης πετρελαίου στην Αρκτική και η Gazprom ξεκίνησε τον σχεδιασμό και την έρευνα για έναν νέο αγωγό προς την Κίνα.

Οι τιμές του αργού έχουν καταρρεύσει περίπου κατά 50% από τις αρχές του έτους, καθώς το lockdown λόγω του Covid-19 μείωσε τη ζήτηση και, παρόλο που η αγορά ανέκαμψε τις τελευταίες εβδομάδες, η τιμή του αργού πετρελαίου των Ουραλίων είναι πολύ κάτω από τα 42 δολάρια το βαρέλι που απαιτείται για έναν ισοσκελισμένο ρωσικό προϋπολογισμό.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει πτώση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου 8,6 εκατ. βαρελιών ημερησίως φέτος, ή περίπου 9%, ενώ η ζήτηση ηλιακής και αιολικής ενέργειας αυξάνεται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Ρωσίας, στοχεύει στο να είναι ενεργειακά ουδέτερη έως το 2050.

«Όλες οι χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα δηλώνουν εδώ και πολλά χρόνια ότι πρέπει να αλλάξουν, αλλά δεν το έκαναν επειδή είναι δύσκολο», δήλωσε ο Kingsmill Bond, αναλυτής στο think tank Carbon Tracker με έδρα το Λονδίνο. «Δεν είναι πλέον ζήτημα ελπίδας, είναι ζήτημα αναγκαιότητας, γιατί οι άνθρωποι απλώς δεν θα θέλουν πια τα ορυκτά καύσιμα με υψηλή τιμή».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.