Η παγκόσμια οικονομία σε ελεύθερη πτώση

Η παγκόσμια οικονομία σε ελεύθερη πτώση

198
Η παγκόσμια οικονομία σε ελεύθερη πτώση

H παγκόσμια οικονομία θα κληθεί να αντιμετωπίσει απώλειες έως και $82 τρισ. τα επόμενα πέντε έτη εξαιτίας της πανδημίας, όπως προκύπτει από τα ευρήματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Oι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται στα στοιχεία για το ΑΕΠ το 2019, το οποίο για τις 19 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου ανήλθε σε $69,2 τρισ. Γίνεται αντιληπτό επομένως ότι, εάν οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν, πρόκειται για ένα μεγάλο πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία.

Το Centre for Risk Studies του Cambridge Judge Business School, το οποίο πραγματοποίησε την έρευνα, κατέληξε σε ένα εύρος ενδεχομένων για τις πιθανές οικονομικές ζημίες: το πιο αισιόδοξο κάνει λόγο για απώλειες $3,3 τρισ. τα επόμενα πέντε έτη, με την προϋπόθεση ότι θα επέλθει σύντομα ανάκαμψη, ενώ με βάση το απαισιόδοξο σενάριο οι απώλειες για την παγκόσμια οικονομία θα αγγίξουν τα $82 τρισ. στην περίπτωση μιας μακράς ύφεσης.

Παρακάτω παρουσιάζονται οι πιθανές ζημίες για τις οικονομίες των ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και Κίνας στο πλέον αισιόδοξο και απαισιόδοξο σενάριο.

ΗΠΑ: Αισιόδοξο σενάριο: $550 δισ. (0,4% του ΑΕΠ). Απαισιόδοξο σενάριο: $19,9 τρισ. (13,6% του ΑΕΠ).

ΗΒ: Αισιόδοξο σενάριο: $96 δισ. (0,46% του ΑΕΠ). Απαισιόδοξο σενάριο: $2,5 τρισ. (16,8% του ΑΕΠ).

Κίνα: Αισιόδοξο σενάριο: $1 τρισ. (0,9% του ΑΕΠ). Απαισιόδοξο σενάριο: $19 τρισ. (16,5% του ΑΕΠ).

Η ερευνητική ομάδα ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται για προβλέψεις αλλά για εκτιμήσεις, που βασίζονται σε διαφορετικά σενάρια, ανάλογα με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας τα επόμενα πέντε έτη.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.