
Tα στοιχεία της για τους μεγαλύτερους σε αξία εθνικούς στόλους παγκοσμίως εξέδωσε νωρίτερα η VesselsValue, όπως αυτοί έχουν διαμορφωθεί έως τον Απρίλιο του 2020.
Πρώτος στην σχετική κατάταξη βρίσκεται ο στόλος της Ιαπωνίας, η αξία του οποίου κυμαίνεται στα $108,065 δισ. παρά την πτώση του κατά $9 δισ. σε σχέση με το 2019. Η απώλεια αυτή αποτελεί απόρροια της μείωσης της αξίας των bulkers το περασμένο έτος αλλά και στις αρχές του 2020. Ο στόλος bulkers της Ιαπωνίας βέβαια είναι ο μεγαλύτερος σε αξία και ανέρχεται στα $34,8 δισ.
Δεύτερος σε αξία είναι ο ελληνόκτητος στόλος, ο οποίος ξεπερνά τα $100 δις και συγκεκριμένα αγγίζει τα $100,446 δισ. Σύμφωνα με τη VesselsValue o στόλος των Ελλήνων παρουσίασε μια σταθερότητα μεταξύ 2019 και 2020, απόρροια της αύξησης της αξίας των δεξαμενόπλοιων. Η αύξηση αυτή, η οποία αντιστάθμισε τις όποιες απώλειες στην αξία των bulkers και των containerships, συνέπεσε με την γεωπολιτική αστάθεια στα Στενά του Ορμούζ προς τα τέλη του περασμένου έτους αλλά και στην αβεβαιότητα που επέφερε η διεθνής νομοθεσία του ΙΜΟ για τη χρήση αποθειωμένων καυσίμων από τα πλοία. Aξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι ο ελληνόκτητος στόλος δεξαμενόπλοιων και LNG Carriers παραμένει στην κορυφή με τις αξίες τους να διαμορφώνονται αντίστοιχα σε $41,3 δις (έναντι $22,6 δις των Ιαπώνων) και $19,8 δις (έναντι $14,2 δις των ιαπωνικών συμφερόντων στόλου LNG Carriers). Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της VesselsValue, από τα 320 πλοία που αγόρασαν οι ελληνικών συμφερόντων εταιρείες από τον Μάρτιο του 2019 έως και σήμερα, περίπου το 50% είναι Bulkers.
H Κίνα βρίσκεται στην τρίτη θέση στη σχετική κατάταξη, με την αξία του στόλου της να είναι υπερδιπλάσια έναντι της τέταρτης Σιγκαπούρης. Πιο συγκεκριμένα ο κινεζικών συμφερόντων στόλος ανήλθε το διάστημα αυτό στα $98,548 δισ. ενώ ο σιγκαπουριανός κινείται στα $44,055 δισ.
Την δεκάδα με τις χώρες που κατέχουν τον μεγαλύτερο σε αξία στόλο παγκοσμίως συμπληρώνουν η Νορβηγία με στόλο αξίας $39,069 δισ., η Νότια Κορέα με $34,784 δισ., οι ΗΠΑ με $33 δισ., η Γερμανία με $27,937 δισ., το Ηνωμένο Βασίλειο με $23,409 δισ. και η Δανία με $20,885 δισ.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Το δεύτερο της νεότευκτο ρυμουλκό παρέλαβε η εταιρεία SVS στην οποία συμμετέχουν τρεις σημαίνουσες εταιρείες του κλάδου: η Vernicos, η Spanopoulos και η Lyboussakis.…
Η κυβερνοασφάλεια των συστημάτων OT (Operational Technology) αποτελεί σημαντική πρόκληση για τις πλωτές μονάδες παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης (FPSO). Σε μονάδες όπως τα FPSO,…
Με ταχύτατους ρυθμούς βαίνει η επέκταση του στόλου της CMA CGM, με την γαλλική εταιρεία τακτικών γραμμών να γιορτάζει πρόσφατα τα «βαφτίσια» ενός ακόμη…
Καθώς εντείνονται οι προσπάθειες για την αποανθρακοποίηση της ναυτιλίας τακτικών γραμμών, οι liner κολοσσοί «ποντάρουν» ολοένα και περισσότερο στη μεθανόλη ως εναλλακτικό καύσιμο. Στο…
Καθώς η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στον απόηχο της εκεχειρίας Ισραήλ-Ιράν, η ναυτιλιακή κίνηση στα Στενά του Ορμούζ…
Η First Quantum Minerals Ltd. άρχισε να μεταφέρει εκ νέου αποθέματα χαλκού από το ορυχείο της στον Παναμά, 19 μήνες μετά το κλείσιμο της…
Την παραλαβή ενός νεότευκτου LNG carrier, που θα ναυλωθεί στον καταριανό κολοσσό QatarEnergy, ανακοίνωσε η Knutsen LNG France. To «MRAIKH», μεταφορικής ικανότητας 174.000 κ.μ.,…
Σε νέα εποχή εισέρχεται πλέον η γαλλική ναυτιλιακή εταιρεία Louis Dreyfus Armateurs (LDA). Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η οικογένεια Louis Dreyfus, μέτοχος της LDA,…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ