Βενεζουέλα: Αυξημένες εξαγωγές πετρελαίου τον Απρίλιο

Βενεζουέλα: Αυξημένες εξαγωγές πετρελαίου τον Απρίλιο

165
Βενεζουέλα: Αυξημένες εξαγωγές πετρελαίου τον Απρίλιο

Αυξημένες παρουσιάστηκαν οι εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο, καθώς νέοι εμπορικοί εταίροι επαναπούλησαν φορτία στην Ασία, σύμφωνα με στοιχεία της κρατικής PDVSA και δεδομένα παρακολούθησης πλοίων από σχετικές πλατφόρμες.

Η Βενεζουέλα απέστειλε τον περασμένο μήνα 31 φορτία πετρελαίου και παράγωγα αυτών στο εξωτερικό, αριθμός που αντιστοιχεί σε 845.000 βαρέλια/ημέρα. Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο οι αντίστοιχες εξαγωγές κινήθηκαν στα 814.000 βαρέλια/ημέρα, αριθμός που αποτέλεσε και τον μικρότερο τους τελευταίους εφτά μήνες.

Οι εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας τον Μάρτιο χτυπήθηκαν σφοδρά από τις αμερικανικές κυρώσεις σε δύο θυγατρικές της ρωσικής Rosneft, οι οποίες ουσιαστικά τις αποτρέπουν από το να συνεργάζονται με την κρατική πετρελαϊκή PDVSA. Συνεπώς, εταιρείες όπως οι ινδικές Nayara Energy και Reliance Industries διέκοψαν τις εισαγωγές από την PDVSA υπό τον φόβο των αμερικανικών κυρώσεων.

Σύμφωνα με το Reuters, η Κίνα εισήγαγε τον Απρίλιο 191.000 βαρέλια/ημέρα πετρελαίου από τη Βενεζουέλα, ενώ η Μαλαισία, η οποία αποτελεί σημαντικό κόμβο μεταμόρφωσης και διύλισης πετρελαίου, δέχτηκε φορτία ύψους 290.000 βαρελιών/ημέρα. Όπως αναφέρει

βέβαια το Refinitiv Eikon, ένας μεγάλος όγκος των μαλαισιανών αυτών εισαγωγών καταλήγει πάλι στην Κίνα.

Το μερίδιο της Ινδίας στις εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας έπεσε στο 8%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό της Ευρώπης διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα στο 16%. Η Κούβα, ο μεγάλος σύμμαχος της Βενεζουέλας στη Λατινική Αμερική, εισήγαγε το 7% (58.000 βαρέλια/ημέρα) επί του συνόλου των αποστολών.

Σημειώνεται τέλος ότι, μετά την αποχώρηση της Rosneft από τη Βενεζουέλα, η Libre Abordo και η Schlager Business Group ανέλαβαν να διαχειριστούν το 40% των πωλήσεων πετρελαίου από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής, λειτουργώντας ουσιαστικά ως μεσάζοντες μεταξύ της PDVSA και των διεθνών διυλιστηρίων.

Φωτό: Harold Escalona/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.