Μεταβολές στην ενεργειακή σκακιέρα στον Καύκασο

Μεταβολές στην ενεργειακή σκακιέρα στον Καύκασο

241
Μεταβολές στην ενεργειακή σκακιέρα στον Καύκασο

Το Αζερμπαϊτζάν εξήγαγε 859 εκατ. κ.μ. φυσικού αερίου στην Τουρκία τον Φεβρουάριο, καθιστώντας τη χώρα του Καυκάσου τον τρίτο μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου της χώρας μετά τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την έκθεση της Τουρκικής Ρυθμιστικής Αρχής Αγοράς Ενέργειας (EMRA), η Τουρκία εισήγαγε 1,804 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους.

Στο σύνολο του 2019, η χώρα του Καυκάσου εξήγαγε 9,593 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου στην Τουρκία.

Η Τουρκία εισάγει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του αγωγού Νότιου Καυκάσου (Μπακού-Τιφλίδα-Ερζερούμ) και του αγωγού φυσικού αερίου Υπερ-Ανατολίας (TANAP). Από τα τέλη του 2006, ο αγωγός του Νότιου Καυκάσου διοχετεύει το φυσικό αέριο από το Shah Deniz στο Αζερμπαϊτζάν, στη Γεωργία και στην Τουρκία. Η επέκταση του αγωγού του Νότιου Καυκάσου αποτελεί μέρος του έργου Shah Deniz Full Field Development.

Μέτοχοι της SCP Co. είναι οι: BP (28,8%), AzSCP (10,0%), TPAO (19%), Petronas (15,5%), Lukoil (10%), NICO (10%) και SGC Midstream (6,%).

Το μήκος του TANAP είναι 1.850 χλμ., με αρχική χωρητικότητα 16 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου. Περίπου 6 δισ. κ.μ. αυτού του αερίου προορίζονται για την Τουρκία, ενώ ο υπόλοιπος όγκος θα παραδοθεί στην Ευρώπη.

Η κατανομή μεριδίων στο TANAP έχει ως εξής: Southern Gas Corridor CJSC (51%), SOCAR Turkey (7%), Botas (30%) και BP (12%).

Φωτό: Jim Black/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.