Σόγια: Σε τροχιά ανόδου οι εξαγωγές της Βραζιλίας

Σόγια: Σε τροχιά ανόδου οι εξαγωγές της Βραζιλίας

224
Σόγια: Σε τροχιά ανόδου οι εξαγωγές της Βραζιλίας

Η Βραζιλία έχει εξαγάγει 9,16 εκατ. τόνους σόγιας κατά τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Απριλίου, καταγράφοντας αύξηση 28% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικού Εμπορίου της χώρας.

Συνολικά, κατά α΄ τρίμηνο του 2020, οι βραζιλιάνικες εξαγωγές σόγιας παρουσίασαν αύξηση 14%, στους 18 εκατ. τόνους. Το 74% εξ αυτών κατευθύνθηκε προς την Κίνα, σύμφωνα με το υπουργείο, με αναλυτές να εκτιμούν ότι οι εν λόγω εξαγωγές τον Απρίλιο είναι πιθανό να ξεπεράσουν τους 12 εκατ. τόνους. Μάλιστα κύκλοι της αγοράς αναφέρουν στο S&P Platts ότι η αυξημένη ζήτηση από Κινέζους εισαγωγείς αλλά και ο καλός ρυθμός συγκομιδών δημιουργούν θετικό έδαφος για την αύξηση των εξαγωγών τις προσεχείς ημέρες.

Ένας άλλος παράγοντας που ευνοεί τις εξαγωγές σόγιας της Βραζιλίας είναι η εποχικότητα. To χρονικό διάστημα από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο αποτελεί το αποκορύφωμα για τη συγκομιδή και τις πωλήσεις στη χώρα της Νότιας Αμερικής. Αντιθέτως η φύτευση στις ΗΠΑ, έναν άλλο σημαντικό εξαγωγέα σόγιας, ξεκινά στα τέλη Απριλίου.

Παρά την άμβλυνση των διενέξεων ΗΠΑ-Κίνας, Κινέζοι εισαγωγείς προτιμούν τα περισσότερο ανταγωνιστικά φορτία σόγιας από τη Βραζιλία, τονίζουν κύκλοι της αγοράς. Η πτώση της αξίας του βραζιλιάνικου νομίσματος, ρεάλ, κατά το 1/3 από τα επίπεδα του Ιανουαρίου καθιστά την τιμή της σόγιας εξαιρετικά ανταγωνιστική στις διεθνείς αγορές.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι το εθνικό πρακτορείο γεωργίας της Βραζιλίας, Companhia Nacional de Abastecimento (Conab), εκτιμά στο report του περασμένου Δεκεμβρίου ότι οι εξαγωγές της χώρας θα ανέλθουν στους 72 εκατ. τόνους το 2019-2020, καταγράφοντας αύξηση 3% σε σχέση με πέρυσι.

Φωτό: Frank Perry/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.